Ποιοί Είναι Το Βερίκοκο

Το βερίκοκο είναι από τα πλέον αγαπημένα φρούτα, ενώ η εξαιρετική του ποιότητα είναι αποτέλεσμα ενός ισοζυγίου σακχάρων, οξύτητας και δυνατού αρώματος. Τα βερίκοκα αποτελούν πολύτιμη πηγή Βιταμίνης Α (β καροτίνη) και καλή πηγή Βιταμίνης C (ασκορβικό οξύ), ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία. Από την Κίνα Η καλλιέργεια της βερικοκιάς αρχικά εφαρμόστηκε στην Κίνα, τουλάχιστον 3.000 χρόνια πριν και εξαπλώθηκε στην Κεντρική Ασία πριν από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στην Ελλάδα είναι γνωστή η καλλιέργεια της ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ. Η εισαγωγή της στην περιοχή της Μεσογείου πραγματοποιήθηκε γύρω στον 1ο αιώνα μ.Χ. από το Ιράν ή την Αρμενία. Τα κυριότερα κέντρα παραγωγής βερίκοκων στην χώρα μας είναι οι νομοί Κορινθίας, Αργολίδας και Χαλκιδικής, και ακολουθεί ο νομός Ηρακλείου. Καλλιεργητική φροντίδα Τα μυστικά της επιτυχίας Το κλάδεμα, το αραίωμα και η σωστή λίπανση είναι τα κλειδιά για την παραγωγή καλύτερης ποιότητας καρπών. 1. Το σωστό κλάδεμα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των καρπών γιατί μειώνει το φορτίο του δένδρου, ανανεώνει τους καρποφόρους βλαστούς και μειώνει τις προσβολές από τις ασθένειες και τους εχθρούς. 2. Με το αραίωμα επιτυγχάνεται μείωση των καρπών που προκαλεί μείωση του ανταγωνισμού μεταξύ τους με αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας των καρπών όπως για παράδειγμα την αύξηση του βάρους τους, και την μείωση της οξύτητας του χυμού. 3. Η παρουσία 1,5-2,0 % οργανικής ουσίας στο έδαφος και μια ισορροπημένη λίπανση αζώτου-καλίου (12-15 κιλά/στρέμμα για κάθε στοιχείο) θεωρούνται ως αποφασιστικής σημασίας παράγοντες για την βελτίωση της ποιότητας. Αντίθετα η λίπανση του φωσφόρου δεν επιδρά στην ποιότητα. Eπιμέλεια: Στεφανακούδης ...

Πηγή agronews.gr >>>

Χρήστες που ενδιαφέρθηκαν για το παραπάνω βρήκαν χρήσιμα και τα: