Τι Είναι Το Βετούλι Ή Μιλιόρι

Το βετούλι ή μιλιόρι είναι κατσικάκι μεγαλύτερο του ενός έτους αλλά μικρότερο από δύο, δεν έχει γεννήσει και ζυγίζει ήδη πάνω από 15-20 κιλά. Το βεργάδι ή δευτερομίλιορο είναι κατσίκι μεγαλύτερο των 2 ετών. Και με τα δύο πάντως κάνεις το γνωστό πιάτο κατσικάκι με χυλοπίτες. Το μαγείρεμά τους δεν έχει κάποιο μυστικό. Οταν σχεδόν γίνει το κρέας το βγάζουμε από την κατσαρόλα και στη σάλτσα θα προσθέσουμε λίγο νερό. Εκεί θα βράσουν οι χυλοπίτες και στο τέλος θα επαναφέρουμε το κρέας και αδελφωμένα θα πάνε μαζί ως το τραπέζι. Αθερινόπιτα Εδώ το όνομα δεν κρύβει πολλά, όμως πώς φτιάχνεται κάτι τέτοιο; Στη Σύμη τουλάχιστον, που τα νερά της θρέφουν ακόμη ψάρια, φτιάχνουν έναν χυλό από αλεύρι, αβγό και κρεμμύδι. Ρίχνουν την αθερίνα μέσα να κολυμπήσει και μετά στο τηγάνι δίνουν ένα σχήμα τηγανίτας με τα ψαράκια να είναι κολλημένα μεταξύ τους χάρη στον χυλό. Τρώγεται προτού προλάβει να κρυώσει. Γιαλίτικο Αν δεν το ξέρεις, δεν το μαντεύεις. Πρόκειται για παστουρμά κατσικίσιο σε αιγαιοπελαγίτικο σκηνικό. Στην Κάρπαθο και στην Αμοργό γνωρίζουν καλά να το φτιάχνουν με τη βοήθεια μπόλικου αλατιού και με την επίδραση του θαλασσινού αέρα που θα στεγνώσει το κρέας μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα. Το όνομα προέρχεται μάλλον από την Αιγιάλη>Γιάλη, το όμορφο αμοργιανό λιμάνι. Λαδένια Τι έχει μέσα η λαδένια, με ρώτησαν φίλοι από το εξωτερικό καθώς διαβάζαμε τον κατάλογο ...

Πηγή tovima.gr >>>

Χρήστες που ενδιαφέρθηκαν για το παραπάνω βρήκαν χρήσιμα και τα: