Τι Είναι Το Τσίπουρο

Το τσίπουρο είναι ποτό της παρέας και της φιλοξενίας, είναι το παραδοσιακό μας ποτό που επανήλθε στο προσκήνιο των γευστικών προτιμήσεων και το απολαμβάνουν όλο και περισσότεροι νέοι σε μια επιστροφή στις ελληνικές αυθεντικές γεύσεις. Το σημαντικότερο όμως είναι πως το τσίπουρο αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πιο χαρακτηριστικής χειρονομίας του Έλληνα, το κέρασμα ! ! ! Βλέπετε, η πληρωμή «αλά γερμανικά» δεν συνηθίζεται στην παρέα της τσιπουροκατάνυξης ! Στην Πιερία έχουν γίνει τεράστια βήματα στην ποιοτική εξέλιξη του τσίπουρου, στην ανάπτυξη «αποστακτικής» κουλτούρας και στην άνθιση της γαστρονομίας του τσίπουρου. Η τοπική γαστρονομία έχει την τιμητική της σε κάθε ρακοκάζανο. Δεν υπάρχει ρακοκάζανο που μα μη διαθέτει τη δική του τραπεζαρία, όπου το τραπέζι μπορεί να είναι και αυτοσχέδιο. Στο τραπέζι που στρώνεται, βρίσκονται συνήθως παραδοσιακές πίτες, ψητά τοπικά, κρέατα παϊδάκια, μπριζόλες και λουκάνικα, καυτερές πιπεριές και τουρσί, τυρί, ελιές, κρασί και τσίπουρο της περασμένης χρονιάς αλλά και γλυκά. Πολλά όμως τα μυστικά για την παραγωγή εύγευστου τσίπουρου και οι διηγήσεις και η φανέρωση των "μυστικών" αυτών γύρω από το καζάνι όπου γίνεται η απόσταξη, δεν έχουν τελειωμό. Το σημαντικό όμως είναι οι ιδιαίτερες σχέσεις των ανθρώπων που αναπτύσσονται κατά την απόσταξη αλλά και όταν καταναλώνεται. Το τσίπουρο δεν είναι ένα αλκοολούχο ποτό, είναι ...

Πηγή agronews.gr >>>

Χρήστες που ενδιαφέρθηκαν για το παραπάνω βρήκαν χρήσιμα και τα: