Τι Είναι Το Νάτριο: Συλλέξαμε την καλύτερη πηγή για αυτό το θέμα και σας την παραθέτουμε μαζί με άλλες πληροφορίες.

Τι Είναι Το Νάτριο

Το νάτριο είναι ένα από τα χημικά στοιχεία που βρίσκονται στο αλάτι. Το νάτριο ως συστατικό των τροφίμων Ως συστατικό τροφίμων, το νάτριο έχει πολλαπλές χρήσεις, όπως η διατήρηση της υγρασίας, η ενίσχυση της γεύσης και ως συντηρητικό. Ορισμένα κοινά πρόσθετα τροφίμων – όπως το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG), το διττανθρακικό νάτριο (η μαγειρική σόδα), το νιτρώδες νάτριο και το βενζοϊκό νάτριο – περιέχουν, επίσης, νάτριο και συμβάλλουν (σε μικρότερες ποσότητες) στο συνολικό ποσό του νατρίου που αναφέρεται στη διατροφική ετικέτα. Παραδόξως, ορισμένες τροφές που δεν έχουν αλμυρή γεύση μπορεί να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο την αλμυρή γεύση για να κρίνουμε την περιεκτικότητα ενός τροφίμου σε νάτριο. Για παράδειγμα, ενώ κάποιες τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (όπως τα τουρσιά και η σάλτσα σόγιας)έχουν αλμυρή γεύση, υπάρχουν πολλά τρόφιμα (όπως τα δημητριακά και τα γλυκά) που περιέχουν νάτριο, αλλά όχι αλμυρή γεύση. Επίσης, μερικά τρόφιμα που μπορεί να καταναλώσετε αρκετές φορές την ημέρα (όπως το ψωμί) μπορεί να προσθέσουν στην πρόσληψη μεγάλης ποσότητας νατρίου κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και αν η ατομική μερίδα δεν είναι υψηλή σε νάτριο. Ελέγξτε τους διατροφικούς ισχυρισμούς στη συσκευασία Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τους διατροφικούς ισχυρισμούς στις συσκευασίες των τροφίμων και ροφημάτων ώστε να εντοπίζετε γρήγορα αυτά που μπορεί να περιέχουν λιγότερο νάτριο. Ένας οδηγός για τους ισχυρισμούς που μπορεί να συναντήσετε και τι σημαίνουν: Τι αναγράφεται Τι σημαίνει Χωρίς αλάτι / νάτριο Λιγότερο από 5mg νατρίου ανά μερίδα Πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο 35mg νατρίου ή λιγότερο ανά μερίδα Χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο 140mg νατρίου ή λιγότερο ανά μερίδα μειωμένο νάτριο Τουλάχιστον 25% λιγότερο νάτριο από το κανονικό προϊόν Χαμηλό σε νάτριο ή ελαφρώς αλατισμένο Τουλάχιστον 50% λιγότερο νάτριο από το κανονικό προϊόν Χωρίς προστιθέμενο αλάτι /Ανάλατο δεν προστίθεται αλάτι κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας – αλλά αυτά τα προϊόντα μπορεί να μην είναι χωρίς αλάτι / νάτριο, εκτός αν επισημαίνεται Νάτριο και υπέρταση Το νάτριο προσελκύει το νερό, και μια διατροφή πλούσια σε νάτριο προσδίδει νερό στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία μπορεί να αυξήσει τον όγκο του αίματος και στη συνέχεια την αρτηριακή πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι μια κατάσταση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση εξακολουθεί να βρίσκεται σε αυξημένα με την πάροδο του χρόνου. Η υπέρταση κάνει την καρδιά να δουλεύει σκληρότερα, και η υψηλή δύναμη της ροής του αίματος μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες και τα όργανα του σώματος (όπως η καρδιά, τα νεφρά, τον εγκέφαλο, και τα μάτια). Δεδομένου ότι η αρτηριακή πίεση αυξάνεται φυσιολογικά με την ηλικία, ο περιορισμός της πρόσληψης νατρίου γίνεται ακόμα πιο σημαντικός όσο μεγαλώνουμε. Τα καλά νέα είναι ότι καταναλώνοντας λιγότερο νάτριο μπορούμε να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών ιατρικών παθήσεων. Το κάλιο βοηθά! Γνωρίζατε εκτός από το νάτριο και το κάλιο επηρεάζει την αρτηριακή πίεση; Η καθημερινή πρόσληψη αρκετού καλίου βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης μέσω της εξισορρόπησης μερικών βλαβερών συνεπειών που μπορεί να έχει το νάτριο στην αρτηριακή πίεση. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι οι μπανάνες, χυμοί (καρότο, πορτοκάλι, ρόδι, και δαμάσκηνο), το γιαούρτι (χωρίς λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά), οι πατάτες, το σπανάκι, οι γλυκοπατάτες, οι ντομάτες και τα προϊόντα ντομάτας, και τα λευκά φασόλια. 10 εύκολες συμβουλές για τη μείωση της κατανάλωσης νατρίου Διαβάστε τη διατροφική ετικέτα. Ετοιμάστε το δικό σας φαγητό. Προσθέστε γεύση, χωρίς την προσθήκη αλατιού αλλά με καρυκεύματα, βότανα και μπαχαρικά. Επιλέξτε νωπό κρέας, πουλερικά, και θαλασσινά, και όχι τις συσκευασμένες εκδοχές τους. Αγοράστε φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά (χωρίς σάλτσα ή καρύκευματα), ή κονσερβοποιημένα λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή χωρίς αλάτι. Ξεπλύνετε το αλάτι που περιέχεται στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, όπως τα φασόλια, ο τόνος και τα λαχανικά πριν από το φαγητό, αφαιρώντας έτσι ποσότητα νατρίου. Επιλέξτε ξηρούς καρπούς, σπόρους, και σνακ (όπως πατατάκια και κουλούρια) χαμηλής ...

Πηγή iator.gr >>>

Χρήστες που ενδιαφέρθηκαν για το παραπάνω βρήκαν χρήσιμα και τα:

Δημιουργία Σελίδας: 12/01/2017