[InterBIZ Newsletter Logo]

Τι είναι οι πανδικτυακές υπηρεσίες proxy (content delivery servers)
19/1/2001 (Μια απλή και φθηνή μέθοδος για να αυξήσουμε την ταχύτητα "μετάδοσης" του περιεχομένου μας μέσα στο Internet.) Γιώργος Επιτήδειοςgepiti@gepiti.com

 

Πώς λειτουργεί ένας proxy

Η λέξη proxy προέρχεται από το λατινικό proximus που σημαίνει κοντινότερος. Proxy ονομάζουμε έναν γειτονικό (συνήθως εντός του δικτύου μας) υπολογιστή ο οποίος μας παρέχει πρόσβαση στο Internet, ενώ παράλληλα συγκεντρώνει και μόνος του αντίγραφα αρχείων (π.χ. web σελίδες). Έτσι, όταν του ζητήσουμε μια σελίδα η οποία υπάρχει ήδη στη μνήμη του, ο proxy μας την παρέχει άμεσα χωρίς να απαιτείται η μεταφορά της από κάποιον άλλο μακρινό Η/Υ. Συνήθως, ο proxy επιλέγει ποια αρχεία θα αποθηκεύσει βασισμένος σε όσα ζητούν οι χρήστες. Για παράδειγμα, αν ο χρήστης Α της OTEnet ζητήσει τη σελίδα Χ, ο proxy της εταιρείας θα του την φέρει από το Internet, αλλά θα κρατήσει και ένα αντίγραφο για τον εαυτό του. Έτσι, όταν ο χρήστης Β της OTEnet ζητήσει την ίδια σελίδα, ο proxy θα ρωτήσει τον server από τον οποίο έλαβε προηγουμένως τη σελίδα Χ μήπως αυτή έχει αλλάξει και, αν έχει παραμείνει η ίδια, θα παρουσιάσει πολύ γρήγορα το τοπικό αντίγραφο στον Β χωρίς να επαναλάβει τη διαδικασία της μεταφοράς από τον server όπου φιλοξενείται το "πρωτότυπο".

Μειονεκτήματα της υπηρεσίας proxy

Δυστυχώς, η παραπάνω διαδικασία δεν εφαρμόζεται σε streaming (μεταδόσεις ήχου και video) παρά μόνο κάτω από ειδικές προϋποθέσεις (transparent proxy συνοδευόμενα από ειδικά software modules). Επίσης, λειτουργεί με πρωτοβουλία του παραλήπτη (ή του προμηθευτή Internet του παραλήπτη) και μόνο για αρχεία που ζήτησαν πρόσφατα άλλοι χρήστες (ο δίσκος του proxy δεν έχει άπειρο μέγεθος και γι' αυτό διαγράφει συνεχώς τα παλαιότερα αρχεία για να αποθηκεύσει καινούρια στη θέση τους).

Η πρόταση του πανδικτυακού proxy (content delivery server)

Πολλοί προμηθευτές περιεχομένου θα επιθυμούσαν να αποθηκεύσουν τα αρχεία τους σε όσο περισσότερους proxy είναι δυνατόν, έτσι ώστε να παρέχουν γρηγορότερη προσπέλαση σε όλους τους χρήστες. Επειδή όμως αυτό είναι πρακτικά ανέφικτο (οι proxy είναι πάρα πολλοί και ανήκουν σε εταιρείες με διαφορετικές προτεραιότητες και συμφέροντα), έχει εμφανιστεί μια νέα κατηγορία επιχειρήσεων η οποία παρέχει αποκλειστικά αυτή την υπηρεσία. Εταιρείες όπως οι Akamai, Digital Island κ.α. τοποθετούν δικά τους μηχανήματα σε πολλά σημεία του Internet, δημιουργώντας ένα ιδεατό δίκτυο από proxy servers οι οποίοι επικοινωνούν συνεχώς μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας αρχεία και αξιολογώντας τη δημοτικότητά των δεδομένων που φιλοξενούν. Έτσι, όταν ο επισκέπτης ενός site ζητήσει μια web σελίδα ή κάποιο άλλο αρχείο από το Yahoo! ή το CNN (οι εταιρείες αυτές αποτελούν πελάτες της Akamai), ο server του CNN θα "δει" ποια είναι η προέλευση του επισκέπτη (π.χ. από την Ελλάδα) και θα παραπέμψει το αίτημά του στον κοντινότερο Akamai server για να τον εξυπηρετήσει εκείνος. Αν τώρα αυτός ο server είναι πολύ απασχολημένος, εξυπηρετώντας άλλους χρήστες, τότε το αίτημα θα μεταφερθεί στο καλύτερο πλησιέστερο μηχάνημα, δηλαδή σε όποιο παρουσιάζει τη βέλτιστη σχέση απόστασης (ταχύτητας σύνδεσης) και φόρτου εργασίας.

Τα πλεονεκτήματα χρήσης μιας υπηρεσίας πανδικτυακού proxy

Με τον τρόπο αυτό ο χρήστης λαμβάνει το περιεχόμενο που επιθυμεί από την καλύτερη (δηλαδή από την κοντινότερη και λιγότερο απασχολημένη) τοποθεσία, κερδίζοντας ταχύτητα και αξιοπιστία, ενώ ο παραγωγός του περιεχομένου (π.χ. CNN) μειώνει τον φόρτο που δέχονται τα μηχανήματα και οι γραμμές σύνδεσης με το Internet που διαθέτει. Χάρη σε αυτό τον τρόπο διαχείρισης χρηστών, η υπηρεσία πανδικτυακού proxy παρέχει σε κάθε web site τη δυνατότητα να διαχειριστεί πιο εύκολα εξάρσεις στη ζήτηση δεδομένων. Για παράδειγμα, ένας δικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός ο οποίος παρουσιάζει πολύ υψηλή ακροαματικότητα (μετάδοση ήχου μέσω Internet) από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα (π.χ. 1.000 ταυτόχρονοι ακροατές = 1.000 Χ 20Kbps = 20 Mbps), ενώ αυτή είναι μειωμένη τις άλλες ώρες (π.χ. 100 ταυτόχρονοι ακροατές = 100 Χ 20Kbps = 2 Mbps), μπορεί να διαθέτει μια γραμμή χωρητικότητας μόνο 2 Mbps (την οποία θα αξιοποιεί πλήρως) και να νοικιάζει σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη από το κόστος των 18 επιπρόσθετων Mbps μια υπηρεσία πανδικτυακού proxy η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο τις ώρες της μεγάλης δημοτικότητας του site (στο παράδειγμά μας 4 ώρες την ημέρα ).

Περιορισμοί στη χρήση αυτής της υπηρεσίας

Η τεχνική αυτή δεν είναι κατάλληλη για τη διανομή δυναμικών web σελίδων όπως εκείνες ενός ηλεκτρονικού καταστήματος (κάθε φορά που τις ζητάει κάποιος χρήστης, αυτές οι σελίδες δημιουργούνται από την αρχή). Ωστόσο, τα στατικά μέρη δυναμικών σελίδων (π.χ. φωτογραφίες) μπορούν να διανεμηθούν και αυτά με τον ίδιο τρόπο. ’λλο "μειονέκτημα" της υπηρεσίας είναι το γεγονός ότι, λόγω της φύσης της, η χρέωση γίνεται δυναμικά (ανάλογα με τον όγκο των διακινούμενων δεδομένων) και όχι με τον παραδοσιακό δικτυακό τρόπο (σταθερή χρέωση της μορφής: "Για Χ δραχμές σου δίνω 2 Mpbs και κατανάλωσε όσο περισσότερα μπορείς.") Αυτό όμως φοβίζει πολλές επιχειρήσεις οι οποίες δυσκολεύονται να προβλέψουν τη ζήτηση για το περιεχόμενό τους και διστάζουν να την υιοθετήσουν.

Συμπεράσματα

Χάρη στην υπηρεσία πανδικτυακού proxy (πρόκειται για δικό μου νεολογισμό και θα χαρώ να λάβω υποδείξεις για διαφορετική ονομασία), όσες εταιρείες μετακινούν μεγάλο όγκο ή αριθμό αρχείων, καθώς και audio ή video έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα περιεχομένου στο ευρύ κοινό, επιτυγχάνοντας παράλληλα μια σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων. Γι' αυτό και στο εξωτερικό οι υπηρεσίες αυτές είναι εξαιρετικά διαδεδομένες, ενώ πρόσφατα άρχισαν να κάνουν ορατή την παρουσία τους και στη χώρα μας. Σύντομα λοιπόν πολλοί μεγάλοι Έλληνες παραγωγοί δικτυακού περιεχομένου θα γίνουν πελάτες τους, ενώ όλοι μας θα απολαμβάνουμε καλύτερες υπηρεσίες χάρη σε αυτή την εξαιρετικά απλή στη σύλληψη, αλλά περίπλοκη στην υλοποίηση τεχνολογία. (Οι αλγόριθμοι κατανομής φόρτου εργασίας μεταξύ των servers που χρησιμοποιούν εταιρείες όπως η Akamai αποτελούν έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της μαθηματικής ανάλυσης.)

Ευχαριστίες

Ευχαριστώ τον βαθύ γνώστη του θέματος κ. Ιωάννη Πανά, Consulting Partner της εταιρείας Gloman (http://www.glomanc.com) για τις πολύτιμες πληροφορίες που παρείχε κατά τη σύνταξη αυτού του άρθρου.

Γιώργος Επιτήδειος


Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

© 2005 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com