[InterBIZ Newsletter Logo]

Bots & Agents

Τι είναι ένα bot (ή agent)

Η λέξη bot προέρχεται από την λέξη "robot". Πρόκειται για ένα αυτόνομο πρόγραμμα που εκτελεί εργασίες με τον ίδιο τρόπο που τα robot στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας εκτελούν τις εντολές των ανθρώπων. Π.χ. δίδεται στο bot η εντολή να ψάξει στο Internet για σελίδες που περιέχουν την λέξη animation. Αυτό είναι αρκετά έξυπνο για να τις βρει και να μας τις παρουσιάσει χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε τίποτε άλλο.

Παραδείγματα χρήσης bots

Η πιο συνηθισμένη εργασία των bots είναι η συγκέντρωση πληροφοριών. Γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τα εργαλεία αναζήτησης (Yahoo!, Altavista, Hotbot κ.λπ.). Χιλιάδες bots λειτουργούν καθημερινά για τα εργαλεία αυτά συγκεντρώνοντας και ελέγχοντας τις web σελίδες που έχουν στις βάσεις δεδομένων τους.

Μια άλλη δημοφιλής κατηγορία bots είναι τα interactive. Αυτά δεν εργάζονται απλώς. Είναι αρκετά έξυπνα για να μπορεί να τους μιλήσει κανείς! Το πρώτο chatter bot ήταν η γνωστή σε πολλούς Eliza. Δημιουργήθηκε το 1966 και μιμείται την συμπεριφορά ενός ψυχοθεραπευτή. Μπορείτε να μιλήσετε μαζί του στο http://www-ai.ijs.si/eliza/eliza.html Το επόμενο βήμα στα chatter bots ήταν το ALICE (Artificial Linguistic Internet Computer Entity) που βρίσκεται στο http://alice.eecs.lehigh.edu:1991/ Μπορεί να λεει ψέματα ή να διαδίδει κουτσομπολιά (αυτό θα πει πρόοδος ;-).

Αν θέλετε να δείτε πόσο έχει προχωρήσει η τεχνολογία από τότε, μετά την Eliza δοκιμάστε το Red που είναι ένα από τα πιο καινούρια και έξυπνα bots. Βρίσκεται στην διεύθυνση http://www.neurostudio.com και σας εγγυώμαι πως η ευφυΐα του θα σας εντυπωσιάσει (πρόκειται για faq bot, δεν συζητάει όπως η Eliza και η ALICE αλλά είναι πολύ καλό στην απάντηση ερωτήσεων). Περισσότερες πληροφορίες για τέτοια bots μπορείτε να πάρετε από την διεύθυνση http://www.chatter-bots.com/

Επιχειρηματικές Εφαρμογές των bots

Επειδή χρειάζεται πολύ φαντασία για να δει κανείς όλες τις δυνατές εφαρμογές μιας τέτοιας τεχνολογίας, θα ασχοληθούμε μόνο με εφαρμογές που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία.

EYES (http://www.amazon.com/exec/obidos/subst/eyes/eyes.html)

Ένας έξυπνος "πράκτορας" που μας βοηθάει να βρούμε όλα τα βιβλία που έχουν εκδοθεί πρόσφατα. Οι αναζητήσεις γίνονται κατά τίτλο, θέμα, συγγραφέα κ.λπ.

BACKSEAT (http://backseat.cstar.ac.com/backseat/)

Ένα Browser Bot που μαθαίνει τα ενδιαφέροντα του χρήστη του και του προτείνει sites για επίσκεψη

REFERENCE.COM (http://www.reference.com)

Ένα εργαλείο αναζήτησης που παρέχει δωρεάν "clipping services". Οι clipping services προσφέρονται από ένα bot που παρακολουθεί 150.000 συζητήσεις (μηνύματα σε mailing lists & usenet groups) και ενημερώνει με email τον χρήστη του για όποιες συζητήσεις τον ενδιαφέρουν (καλύπτουν τις παραμέτρους που έχει ορίσει).

BARGAIN FINDER (http://bf.cstar.ac.com/bf/0

Ίσως ο πιο γνωστός επιχειρηματικός agent. Του δίνουμε το τίτλο του Album που ψάχνουμε και ψάχνει σε 10 Web based καταστήματα που πωλούν μουσικά CD. Ψάξαμε για το history του Michael Jackson και μας έδωσε τα παρακάτω αποτελέσματα:

I could not find it at SecondSpin. You may want to try browsing there yourself.

I could not find it at CDBargains. You may want to try browsing there yourself.

This is available for $28.61 from CDMusic

Available at Emusic for $29.97 with good availability.

I couldn't find it at GEMM. You may want to try browsing there yourself.

$11.77 from CDworld

$27.47 from CDworld

You can buy it from MassMusic for $28.99

CDnow is blocking out our agents. You may want to try browsing there yourself.

NetMarket is blocking out our agents. You may want to try browsing there yourself.

At CDLand the search function is temporarily out of service.

Όταν βλέπουμε τα αποτελέσματα στο Web, το όνομα κάθε καταστήματος είναι φυσικά παραπομπή για να μεταφερθούμε απευθείας σε αυτό και να αγοράσουμε το CD που μας ενδιαφέρει. Αντίστοιχες τεχνικές (μαζικές αναζητήσεις του ίδιου προϊόντος σε πολλούς χώρους ταυτόχρονα) χρησιμοποιεί το Yahoo! και το Excite (βλέπε σχετικό παλαιότερο άρθρο) για διάφορα προϊόντα καθώς και το AIRFARE.COM (http://www.airfare.com) για αεροπορικά εισιτήρια.

NET PROPHET (http://www.neural.com/NetProphet/NetProphet.html)

Ένα εξαιρετικό πρόγραμμα γραμμένο σε java που παρακολουθεί τιμές χρηματιστηρίου και δίνει συμβουλές στους επενδυτές (διανέμεται δωρεάν).

INFOBEAT (http://www.infobeat.com)

Μια εξαιρετικά χρήσιμη (κυρίως για Αμερικανούς δυστυχώς) υπηρεσία που λειτουργεί με bots. Ο χρήστης ορίζει ποια θέματα τον ενδιαφέρουν (Οικονομικά, Αθλητικά, Ψυχαγωγία, Ειδήσεις, Δελτίο Χιονοπτώσεων, Καιρός, Τηλεοπτικό Πρόγραμμα) και λαμβάνει κάθε μέρα με email μόνο αυτά που έχει ορίσει πως τον ενδιαφέρουν. Ο χρήστης μπορεί ακόμη να ορίσει προσωπικές υπενθυμίσεις (π.χ. να λάβω στις 7 Ιουνίου email που να μου υπενθυμίζει τα γενέθλια της Σοφίας). Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες για τα bots μπορείτε να βρείτε από την διεύθυνση

http://www.botspot.com

Γιώργος Επιτήδειος


Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

Copyright 1998, 1999, 2000 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com