[InterBIZ Newsletter Logo]

Πώς θα έρθει το τέλος της Microsoft
11/1/2002 (Δεν θα συμβεί αύριο αλλά είναι αναπόφευκτο και δεν νομίζω ότι θα αργήσει πάρα πολύ.)
Γιώργος Επιτήδειοςgepiti@gepiti.com

 

Μετά από την πολύ ευνοϊκή γι' αυτήν κατάληξη της δίκης για παραβίαση της αμερικανικής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, η Microsoft φαντάζει σήμερα ισχυρότερη παρά ποτέ. Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών Η/Υ χρησιμοποιεί κάποια έκδοση των Windows, ο Microsoft Internet Explorer αποτελεί το δημοφιλέστερο πρόγραμμα ανάγνωσης web σελίδων, ενώ ένα πολύ σημαντικό μέρος όλων των υπηρεσιών του Internet λειτουργεί βασισμένο σε εφαρμογές Microsoft.

Υπάρχουν βέβαια ακόμη κάποιοι "επαναστάτες" που αντιστέκονται στα "θέλγητρα" της εταιρείας. Λίγοι όμως έξω από το στρατόπεδο των φανατικών ιδεολόγων του open source πιστεύουν πραγματικά ότι είναι δυνατόν οι χρήστες να εγκαταλείψουν τα προϊόντα της Microsoft για χάρη μιας άλλης desktop πλατφόρμας (στους servers η μάχη συνεχίζεται ακόμη).

Ευτυχώς ή δυστυχώς, τα Windows υπάρχουν σήμερα παντού και οι περισσότεροι άνθρωποι "μαθαίνουν υπολογιστές" μέσα από αυτό το περιβάλλον. Δύσκολα λοιπόν θα δεχθούν οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό που γνωρίζουν ήδη μια και, καλώς ή κακώς, έχουμε μάθει να το εμπιστεύονται (όπως λένε και οι αμερικανοί: "Better the devil you know").

Τα καινούρια προβλήματα της Microsoft

Την ώρα όμως που ο Bill Gates μοιάζει να νίκησε τον ανταγωνισμό και φαντάζει πανίσχυρος, εγώ αρχίζω να διαβλέπω ήδη τα όρια της δύναμής του.

Δεν υπάρχει πλέον τίποτε καινούριο για να "κλέψει"

Είναι γνωστό ότι η Microsoft δεν ανακάλυψε ποτέ τίποτε. Αντέγραφε πάντοτε τους άλλους (CPM, Unix, Mac) ή "ενσωμάτωνε" στο λειτουργικό σύστημά της εφαρμογές παρόμοιες με όσες δημιούργησαν τρίτοι (Norton Commander, Trumpet Winsock, Novell Netware, Netscape, Real Player), οδηγώντας τους στη χρεοκοπία αφού δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν ό,τι εκείνη μοίραζε δωρεάν και εγκαθιστούσε αυτόματα μαζί με κάθε νέο λειτουργικό σύστημα. (Όταν έχεις 36 δισεκατομμύρια δολάρια μετρητά στην τράπεζα είναι εύκολο να στραγγαλίζεις τον ανταγωνισμό με αυτόν τον τρόπο.)

Η τεχνική αυτή όμως λειτουργεί μόνο όσο υπάρχουν άλλοι αρκετά ριψοκίνδυνοι για να καινοτομήσουν και αρκετά ανόητοι για να μην καταλάβουν ότι αν δημιουργήσουν κάτι αξιόλογο η Microsoft θα το "αγκαλιάσει" και τελικά θα το ελέγξει για λογαριασμό της.

Δυστυχώς για τη Microsoft, το σενάριο της υφαρπαγής ιδεών και του ντάμπινγκ (πώληση κάτω του κόστους για να χτυπηθεί ο ανταγωνισμός) έχει επαναληφθεί πια πάρα πολλές φορές και είναι σήμερα γνωστό σε όλους. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που μετά το streaming audio και video (το 1995) δεν έχει εμφανιστεί στο PC μας τίποτε το πραγματικά πρωτότυπο. Ελάχιστοι επενδύουν σε καινοτόμο λογισμικό αφού γνωρίζουν ότι η μοίρα τους είναι προδιαγεγραμμένη.

Χωρίς νέες εφαρμογές ή υπηρεσίες όμως ...

Δεν υπάρχει κανείς λόγος να αναβαθμίσει κάποιος τα Windows

Μέχρι σήμερα, οι χρήστες Η/Υ ακολουθούσαν τις καινούριες εκδόσεις των Windows, είτε για να επωφεληθούν από τις νέες δυνατότητες που ενσωμάτωνε η εταιρεία αντιγράφοντας άλλους, είτε από "αδράνεια", θεωρώντας ότι το καινούριο θα είναι πάντοτε και καλύτερο. Η εμπειρία όμως έχει δείξει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

Για την πλειοψηφία των χρηστών δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά μεταξύ Windows 95 και Windows 98, (ή μεταξύ του Word 2 και του Word 2000), ενώ η απροθυμία του κοινού να υιοθετήσει τα νέα Windows XP δείχνει πώς ούτε αυτά προσφέρουν κάτι το πραγματικά διαφορετικό. (Υποτίθεται πως είναι πιο σταθερά, αλλά αυτό το έχουμε ακούσει και για κάθε άλλη έκδοση στο παρελθόν χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί ποτέ από την καθημερινή χρήση.)

Οι νέες τάσεις

Οι καινοτομίες γίνονται πλέον αλλού

Η ανθρωπότητα λατρεύει την αναζήτηση και την ανακάλυψη. Αφού λοιπόν οι επιστήμονες και οι επιχειρηματίες της πληροφορικής δεν έχουν πια κανένα κίνητρο για να καινοτομήσουν στο χώρο των Windows δοκιμάζουν τώρα την τύχη τους σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Νέες εφαρμογές παράγονται συνέχεια στο χώρο του open source (Linux, FreeBSD κ.λπ.) και αργά ή γρήγορα είναι βέβαιο ότι θα εμφανιστεί σε αυτό το περιβάλλον κάτι αρκετά όμορφο, χρήσιμο ή ενδιαφέρον που θα "τραβήξει" το κοινό προς τα εκεί.

Τα νέα Windows είναι δέσμια των παλαιών

Όσο αξιόλογες και αν είναι οι καινοτομίες των άλλων λειτουργικών περιβαλλόντων όμως πολύ λίγοι άνθρωποι θα δεχθούν να θυσιάσουν όσα διαθέτουν ήδη (Word, Excel κ.λπ.) για να τις υιοθετήσουν. Θα χρειαστεί λοιπόν να δημιουργηθούν νέες εφαρμογές συμβατές όμως με τα ήδη υπάρχοντα προϊόντα της Microsoft.

Μέχρι σήμερα αυτό δεν ήταν δυνατόν μια και η εταιρεία τροποποιούσε κάθε νέα έκδοση των εφαρμογών της πολύ γρηγορότερα απ' ό,τι μπορούσαν να την ακολουθήσουν οι "προσαρμογείς". Με τους περισσότερους χρήστες όμως απρόθυμους να εγκαταλείψουν το παλαιό λογισμικό τους η Microsoft θα είναι πλέον υποχρεωμένη να διατηρεί τη συμβατότητα των νέων εκδόσεων με τις παλιές, διατηρώντας αναλλοίωτα τα βασικά χαρακτηριστικά τους, αφού σε διαφορετική περίπτωση κανείς δεν θα αγοράζει τις νέες εκδόσεις, επειδή ο "πιο μοντέρνος" θα είναι ασύμβατος μαζί την υπόλοιπη αγορά. (Ήδη τα αρχεία του Word 2000 είναι όμοια με εκείνα του Word 97.)

Έτσι όμως, οι δημιουργοί συμβατών εφαρμογών θα καταφέρουν να "προλάβουν" και πιθανότατα ακόμη και να ξεπεράσουν τη Microsoft αφού το δικό τους κοινό (οι φανατικοί του open source) είναι πιο δεκτικό στις αλλαγές και την "ταλαιπωρία" των νέων τεχνολογιών.

Το σενάριο του τέλος

Το μέλλον της Microsoft λοιπόν είναι ήδη προδιαγεγραμμένο, καθώς είναι πλέον αναγκασμένη να συμβαδίζει με τον μέσο χρήστη και δεν διαθέτει ουσιαστικές νέες προτάσεις. Από δω και στο εξής, οι άλλοι θα προχωρούν την ώρα που εκείνη θα διχάζεται ανάμεσα στις μάταιες προσπάθειες να καινοτομήσει και την ανάγκη να διατηρήσει την "επικοινωνία" μεταξύ των νέων πελατών της και των παλαιότερων.

Η εταιρεία αυτή είναι βέβαια τεράστια και πανίσχυρη. Το τέλος λοιπόν θα αργήσει να έρθει, ενώ είναι ακόμη άγνωστο πότε, από ποιόν και με ποια εφαρμογή θα αρχίσει η κατεδάφιση της ισχύος της. Όλα τα δεδομένα πάντως φαίνεται ότι είναι σε βάρος της.

Η σκηνή είναι ανοιχτή και έτοιμη να υποδεχθεί τον νέο πρωταγωνιστή. Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά στις πολυθρόνες σας και περιμένετε. Πολλά κέρδη θα επιβραβεύσουν όποιον ή όποιους τον αναγνωρίσουν πρώτοι και "ποντάρουν" επάνω του.

Γιώργος Επιτήδειος

Σχόλια

Γιατί ΔΕΝ θα έρθει το τέλος της Microsoft

[Γιώργος Αναγνωστόπουλος].

Ο Γιώργος Επιτήδειος έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο την Παρασκευή για πώς θα έρθει το τέλος της Microsoft. Και ενώ σχεδόν πάντα συμφωνώ με όσα έχω διαβάσει από τον Γιώργο, αυτή τη φορά τα γραφόμενά του με βρίσκουν αντίθετο. Τα προβλήματα που παρουσιάζει (πως δεν έμεινε άλλο software να κλέψει η Microsoft και πως κανείς δεν αναβαθμίζει) δεν είναι προβλήματα αλλά απλά το πλήρωμα του χρόνου. Κάποια στιγμή η πρόοδος φαινομενικά επιβραδύνεται, αλλά είναι απλά σαν την ησυχία πριν την μπόρα - ή μάλλον πριν το επόμενο επαναστατικό βήμα.

Και δεν το λέω επειδή έχω κάποια απέραντη αγάπη για τη Microsoft, αλλά επειδή είχα πρόσφατα μία σειρά από interviews στη Microsoft για μία θέση στην επίλεκτη ομάδα των planners - αυτών που σχεδιάζουν τις επόμενες εκδόσεις προγραμμάτων. Τα interviews που εξαπλώθηκαν σε μια περίοδο τεσσάρων μηνών ήταν πολύ υψηλού επιπέδου και ήθελαν πολύ προετοιμασία. Ετσι, φρόντισα να μάθω τι κάνουν οι planners για να πάω προετοιμασμένος.

Οι planners, λοιπόν (και στη δική μου περίπτωση οι planners του Office, γιατί περί αυτού ήταν η θέση), είναι μια ομάδα με έναν σε κάθε χώρα (πλην της Αμερικής που έχει παραπάνω) και περίπου 30 στον κόσμο. Δουλειά τους είναι να βλέπουν τα trends στην αγορά και να συνεργάζονται για να σχεδιάσουν τις επόμενες εκδόσεις κάποιου λογισμικού. Διαβάζουν τα πιο εμπεριστατωμένα reports που έχουν να προσφέρουν οι καλύτεροι οίκοι έρευνας, μιλάνε με τους πελάτες τους, κάνουν έρευνα αγοράς, μιλάνε με τους ανταγωνιστές τους και γενικά ερευνούν το αντικείμενό τους καλύτερα από τον καλύτερο δημοσιογράφο.

Στην προκειμένη περίπτωση του MS Office, για το οποίο προοριζόμουν, οι τύποι έπαιρναν από τις πιο ασήμαντες αποφάσεις (π.χ. αν κάποιο κομμάτι clipart είναι κατάλληλο για κάποια συγκεκριμένη χώρα) μέχρι τις πιο σημαντικές. Για παράδειγμα αποφασίζουν το πόσο εύκολο θα αφήσουν να είναι το MS Office να αντιγραφεί, αντισταθμίζοντας την απώλεια πολλών δισεκατομμυρίων δολλαρίων (βραχυχρόνιος στόχος) για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της εταιρείας (μακροχρόνιος στόχος).

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως όταν βγήκε το Office 95, ήταν αρκετά εύκολο να αντιγραφεί. Αρκεί ο κωδικός ενεργοποίησης που θα έβαζες να ξεκινούσε με "0401...". Η Microsoft το ήξερε και το ήθελε ακριβώς έτσι. Δεν κυνήγησε ποτέ κανέναν καταναλωτή που είχε πειρατικό το Office. Γιατί; Επειδή ήθελε να κάνει το Office τη δημοφιλέστερη σουίτα προγραμμάτων με επεξεργαστή κειμένου, λογιστικά φύλλα κλπ. Εσπερνε τότε για να θερίσει αργότερα.

Μετά, βγήκε το Office 97 και το 2000. Και στα δύο αυτά, η αντιγραφή πάλι ήταν εύκολη. Απλά χρειαζόσουν έναν 25-ψήφιο κωδικό ενεργοποίησης, τον οποίο μπορούσες να χρησιμοποιήσεις σε όσους υπολογιστές ήθελες. Η μόνη δυσκολία είναι πως έπρεπε να έχεις σημειωμένο αυτό τον κωδικό κάπου. Κατα προτίμηση πάνω στο αντιγραμένο δισκάκι για να μην τον χάσεις.

Και πρόσφατα, το Office xp. Εδώ η Microsoft άρχισε να σφίγγει τα λουριά. Οπως ξέρουνε όσοι έχουν το αυθεντικό, δεν μπορείς να τρέξεις τα προγράμματα της σουίτας πάνω από 50 φορές αν δεν κάνεις ενεργοποίηση κωδικού online ή δια τηλεφώνου. Στην Ασία, δύο μέρες πριν την επίσημη ημέρα κυκλοφορίας του Office xp, κυκλοφόρησε "σπασμένη" έκδοση που δεν απαιτούσε ενεργοποίηση.

Αλλά, για όσους ψάχνουν για trends δεν είναι σε αυτά που κάνει το Office. Τα applications δεν αλλάζουνε πολύ από έκδοση σε έκδοση και σχεδόν καθόλου στην έκδοση xp. Αυτό όμως που άλλαξε είναι η τακτική της Microsoft προς την πειρατεία. Κάνοντας σταδιακά πιο δύσκολη την αντιγραφή, κάνει τους χρήστες να δούνε την αξία του Office και να το αγοράσουν.

Η επόμενη έκδοση του Office θα είναι semi-distributed application, και μια απλή αντιγραφή ενός "σπασμένου" CD δε θα αρκεί για να έχει κάποιος πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του Office. Και στην μεθέπομενη έκδοση δεν θα υπάρχει καν CDάκι για να αντιγράψεις. Ολα θα είναι στο δίκτυο. Θα μπαίνεις στο site της Microsoft και θα τρέχεις εκεί το Word, το Excel και τα άλλα. Εκεί θα είναι τα documents σου, εκεί θα είναι το σύστημά σου και τα αρχεία σου.

Και εντάξει όλα αυτά, καλά τα σενάρια μελλοντολογίας, έτσι; Γιατί δεν τα κάνανε ως τώρα; Δύο λόγοι: (1) Γιατί ακόμα η τεχνολογική υποδομή δεν υπάρχει για να "τρέχεις" το Word από ένα "dumb terminal". Μόλις οι Network Computers - για τους οποίους ακούμε από το 95 - γίνουν εφικτοί, η Microsoft θα μπεί στο παιχνίδι πρώτη αφού έχει αποδεκατίσει τον ανταωνισμό σε όλα τα μέτωπα. (2) Επειδή αν η MS αποξένωνε τους χρήστες της με υψηλότερη ασφάλεια, τότε κινδύνευε να χάσει το στρατηγικό πλεονέκτημα του να έχει το δημοφιλέστερο λογισμικό. Υποσημείωση εδώ: Παρατήρησε κανείς πόσο λιγότεροι κακολογούν τη Microsoft από τότε που ο Internet Explorer άρχισε να επικρατεί του Netscape;

Και με τι "βραχυχρόνιο" κόστος όλα αυτά; Τεράστιο. Αρκεί να σας πω για κάθε αυθεντικό Office κυκλοφορούν περίπου 4 πειρατικά στις χώρες όπου μπορεί να γίνει κάποια μετρήσιμη έρευνα (γιατί στο Βιετνάμ ας πούμε, έχουνε σχεδόν 100% πειρατεία). Με τα Windows μιλάμε για αναλογία πειρατικών προς αυθεντικά 5:1. Αν βάλει κάποιος πιο ρεαλιστικά στατιστικά για να καλύψει και το market elasticity θα έβγαζε περίπου διπλάσιες πωλήσεις για τη Microsoft με μηδαμινό κόστος. Ομως τότε αυτό θα σήμαινε πως το 95% των υπολογιστών δεν θα έτρεχε Windows και το 78% δεν θα έτρεχε Office όπως κάνουν σήμερα. Και η Microsoft δεν θα ήταν η αδιαφιλονίκητη κυρίαρχος των αγορών της, πράγμα επικίνδυνο για το μέλλον της. Οπότε αυτό που έχει κάνει η Microsoft με την ως τώρα στρατηγική της είναι να εξασφαλίσει το μέλλον της και να βάζει το παρόν σε δεύτερη μοίρα.

Και σύντομα θα αρχίσει να θερίζει, αφού τα Windows και το Office θα είναι πλέον συνδρομητικά. Ηδη, κάποιες εταιρίες έχουν "συνδρομητικές άδειες χρήσης" για τα προγράμματα της Microsoft, όμως βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και τα αποτελέσματα αυτού του business model δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί. Ομως, υπόσχονται πολλά, αφού αν έχεις συνδρομή με τη Microsoft για όλο σου το σύστημα πολύ δύσκολα θα αλλάξεις παροχέα στην πορεία. Και εκεί ακριβώς ποντάρει η Microsoft…

Τα τυπάκια που σας περιέγραψα στη Microsoft, οι planners, ξέρουν τι κάνουνε. Βρίσκονται έξι χρόνια μπροστά (δύο εκδόσεις του Office και κάτι ψίλα) και απλά περιμένουνε το πλήρωμα του χρόνου. Το ξέρουνε πως ο κόσμος ο κόσμος δεν ανανέωνει το software του κάθε τρία (πάρα κάτι) χρόνια, όπως θα θέλανε, αλλά κάθε 3 με 4. Το ξέρουνε πως δεν έχουν τίποτα καλό να αντιγράψουνε πλέον και τίποτα καινούριο να βάλουνε. Και δεν είναι μόνο αυτοί του Office (το οποίο σήμερα αποφέρει το 51% των πωλήσεων της Microsoft), αλλά και άλλοι planners σε άλλες οικογένειες προγραμμάτων της Microsoft που ξέρουνε τι κάνουνε.

Γι αυτό σας λέω, αγοράστε μετοχές Microsoft και αυγατίστε τις για 5-6 χρόνια (μόνο πριν το κάνετε, περιμένετε τον κύκλο της για να ξαναπέσει στα $55)...

Ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος έχασε πρόσφατα τη δουλειά του με το κλείσιμο της dot-com στην οποία δούλευε ως marketing executive στη Βρετανία. Αυτό τον καιρό ψάχνει εταιρίες στην Ελλάδα που να προσφέρουν καλές προοπτικές καρριέρας σε επαγγελματίες που διαρκώς αποδεικνύουν πως είναι καλοί στη δουλειά τους. Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε του email ή επισκεφθείτε το website του.

Γιώργος Αναγνωστόπουλος

george@GeorgeIsYourMan.com

http://www.GeorgeIsYourMan.com/


Τελευταίο σχόλιο περί Microsoft

Έλαβα αρκετά mail (θετικά και αρνητικά) σχετικά με το άρθρο μου για το τέλος της Microsoft. Επειδή συμφωνώ με πολλούς από τους "επικριτές" μου και διαφωνώ με αρκετούς από τους "υποστηρικτές" μου ανακεφαλαιώνω περιοριζόμενος μόνο στο κεντρικότερο σημείο του κειμένου μου.

Από τη στιγμή που ο Η/Υ έγινε είδος λαϊκής κατανάλωσης οι χρήστες απαιτούν σταθερότητα. Η Microsoft όρισε τα πρότυπα ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των χρηστών του Desktop (.doc, .xls. .ppt κ.λπ.), αλλά πλέον θα μπορεί να τα αλλάζει όλο και λιγότερο. Το μονοπώλιό της λοιπόν οδεύει προς το τέλος του. Αν προσαρμοστεί θα επιζήσει. Ως οικονομολόγος όμως δεν έχω δει πολλά μονοπώλια να τα καταφέρνουν και τόσο καλά στον ανταγωνισμό. Παραμένω λοιπόν οπαδός της άποψης ότι σε μερικά χρόνια τα πράγματα δεν θα είναι πλέον τόσο ρόδινα γι' αυτήν.

Γιώργος Επιτήδειος

Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

© 2005 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com