[InterBIZ Newsletter Logo]

Συμβουλές για software developers και project managers έργων πληροφορικής
12/4/2002 (Διδάγματα από ένα αλλιώτικο δελτίο ειδήσεων.)
Γιώργος Επιτήδειοςgepiti@gepiti.com

 

Μάθημα 1: Οι χρήστες θα κάνουν πάντοτε ηλίθια λάθη τη χειρότερη στιγμή

Τον Δεκέμβριο του 2001 στο Αφγανιστάν τρεις αμερικανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν όταν ένα βομβαρδιστικό (αμερικανικό φυσικά) έριξε κατά λάθος επάνω τους μια βόμβα που προοριζόταν για κάποιους Ταλιμπάν που βρίσκονταν στο διπλανό βουνό!

Όπως ήταν φυσικό επακολούθησε έρευνα που έδειξε ότι το πρόβλημα οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος. Οι μπαταρίες του μηχανήματος που έδινε ηλεκτρονικά τις συντεταγμένες του στόχου στην αεροπορία τελείωσαν ακριβώς τη στιγμή που ο στρατιώτης χειριστής του πήγαινε να μεταδώσει τα δεδομένα. Εκείνος, άλλαξε αμέσως μπαταρίες και έδωσε στα γρήγορα τις συντεταγμένες που εμφανίστηκαν στην οθόνη, ξεχνώντας στη βιασύνη του ότι μετά από κάθε αλλαγή μπαταριών το σύστημα (GPS) εμφανίζει πρώτα τη δική του θέση για να επιβεβαιώσει στο χρήστη ότι λειτουργεί σωστά.

Έτσι, ο στρατιώτης μετέδωσε τη δική του θέση και φυσικά η βόμβα του ενός τόνου έπεσε επάνω στο κεφάλι του και στα κεφάλια των συναδέλφων του.

Συμπέρασμα: Σχεδιάζουμε το user interface έχοντας ως πρότυπο τον πιο ηλίθιο και άσχετο χρήστη. Όχι τον εαυτό μας ή τον συνάδελφο προγραμματιστή που μας έκανε τη χάρη να αναλάβει το user testing της εφαρμογής μας.

Μάθημα 2: Οι προγραμματιστές θα κάνουν πάντοτε ηλίθια λάθη τη χειρότερη στιγμή

Πολλοί από σας θα διάβασαν ή θα άκουσαν την πρόσφατη ανακοίνωση επιστημόνων του John Hopkins University σύμφωνα με την οποία ανακάλυψαν μετά από χρόνια ερευνών ότι το χρώμα του σύμπαντος είναι το Τυρκουάζ. (Υπολογίστηκαν οι συχνότητες της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας απ' όλους τους γνωστούς γαλαξίες!)

Δυστυχώς, πριν από μερικές ημέρες το φημισμένο Πανεπιστήμιο υποχρεώθηκε να "διορθώσει" την αρχική του δήλωση, καθώς ανακάλυψε ότι το πρόγραμμα υπολογισμού περιείχε κάποιο σφάλμα (glitch).

Το πραγματικό χρώμα του σύμπαντος, όπως δήλωσαν, είναι τελικά το μπεζ.

Συμπέρασμα: Δεν εμπιστευόμαστε ποτέ απόλυτα τον εαυτό μας. Πάντα ελέγχουμε και με κάποιον άλλο τρόπο τα αποτελέσματα που δίνει η εφαρμογή μας.

Μάθημα 3: Η ζωή είναι γεμάτη ηλίθια ατυχήματα που συχνά γίνονται τη χειρότερη στιγμή

Σε τοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Ταϊλάνδη τον περασμένο μήνα (3 Μαρτίου 2002) μερικά ποντίκια κατάφεραν να τρυπώσουν μέσα στην κάλπη και να μασήσουν περίπου 40 ψηφοδέλτια.

Ευτυχώς ο πρώτος υποψήφιος προηγείται κατά 65 ψήφους του δεύτερου οπότε η εκλογική επιτροπή προβλέπεται να επικυρώσει τη νίκη του χωρίς να χρειαστεί επανάληψη της ψηφοφορίας.

Συμπέρασμα: Είναι αδύνατο να προβλέψεις τα πάντα. Αργά η γρήγορα κάτι θα πάει στραβά. Φιλοσόφησέ το, άναψε ένα κερί στον ’γιο Μέρφυ και διάβασε ξανά τους νόμους του για να παρηγορηθείς. Θυμήσου ότι όλοι πέφτουμε κάποτε θύματά του (φυσικά συνήθως τη χειρότερη δυνατή στιγμή).

Μάθημα 4: Μερικές φορές φέρεσαι σαν ηλίθιος γιατί δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς

Οι χρήστες του δημοφιλούς site πλειστηριασμών eBay πέφτουν συχνά θύματα επιθέσεων από dictionary computers (αυτόματο πρόγραμμα που δοκιμάζει διαδοχικά χιλιάδες passwords με την ελπίδα ότι κάποιο από αυτά είναι εκείνο που χρησιμοποιεί ο χρήστης).

Η συνήθης πρακτική για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών είναι το "κλείδωμα" του λογαριασμού (account) του χρήστη μετά από μερικές (συνήθως 3) εισαγωγές λανθασμένου password. Έτσι, ο χρήστης υποχρεώνεται να επικοινωνήσει με τον διαχειριστή του συστήματος για να επανενεργοποιήσει το λογαριασμό του και η επίθεση γίνεται γνωστή.

Το eBay όμως δεν έχει τη δυνατότητα να υιοθετήσει αυτή την πρακτική γιατί τότε όποιος συμμετέχει σε ένα πλειστηριασμό θα μπορούσε να ακυρώνει τους λογαριασμούς των ανταγωνιστών του, δίνοντας εκεί λανθασμένα passwords και να κερδίζει τη δημοπρασία πριν εκείνοι προλάβουν να ενεργοποιήσουν ξανά την πρόσβασή τους. (Συνήθως οι προσφορές υποβάλλονται τα τελευταία λεπτά πριν από τη λήξη κάθε πλειστηριασμού, οπότε δεν υπάρχει χρόνος για λάθη ή καθυστερήσεις.)

Έτσι, το eBay είναι υποχρεωμένο να ανέχεται τις επιθέσεις χωρίς να κάτι τίποτε (προς το παρόν τουλάχιστον).

Συμπέρασμα: Καλλιέργησε την πειθώ και την ρητορική σου δεινότητα. Πάντα θα βρεθεί κάποιος ηλίθιος να προτείνει κάτι απλό, ξεκάθαρο, απόλυτα κατανοητό και εντελώς λανθασμένο. Εσύ είσαι εκείνος που θα πρέπει να εξηγήσεις γιατί αυτό δεν είναι εφικτό και θα σου είναι πολύ δύσκολο γιατί οι προϊστάμενοι σπάνια μπορούν και ακόμη σπανιότερα ενδιαφέρονται να καταλάβουν.

Τις περισσότερες φορές δυστυχώς σαγηνεύονται από τις υποσχέσεις του ηλίθιου - άσχετου - αδίστακτου, ενώ, αν είσαι πολύ άτυχος, μπορεί να σε βάλουν να τις υλοποιήσεις, ζητώντας σου μετά και τα ρέστα επειδή δεν λειτουργούν σωστά.

Τελική συμβουλή: Ή δούλεψε για τον εαυτό σου ή βρες μια εταιρεία με ικανούς και λογικούς managers.

Κι αν το καταφέρεις πες μου σε παρακαλώ κι εμένα τον τρόπο. (Όλοι μου οι διευθυντές ήταν εξαιρετικοί άνθρωποι και συνεργάτες εκτός από εκείνον που διάλεξα εγώ!)

Γιώργος Επιτήδειος

Υ.Γ. Τα περιστατικά αποτελούν σταχυολογήματα από το Risks-Forum Digest (Friday 29 March 2002 Volume 21 : Issue 98).

Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

© 2005 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com