[InterBIZ Newsletter Logo]

Το spam αποδίδει και το e-commerce υποφέρει
13/5/2004 (Ποια είναι τα ποσοστά αποδοτικότητας των spam emais)
Γιώργος Επιτήδειοςgepiti@gepiti.com

 

Σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές, η αποστολή ενός εκατομμυρίου spam mails κοστίζει 169€ και επιτυγχάνει κατά μέσο όρο 15 πωλήσεις. Για κάθε νέο πελάτη λοιπόν ο spammer δαπανά μόλις 11€, ποσό τόσο χαμηλό ώστε εξασφαλίζει την οικονομική του βιωσιμότητα και τον ενθαρρύνει να συνεχίσει τον βομβαρδισμό των 600.000.000 χρηστών του διαδικτύου.

Oι αισιόδοξοι βέβαια ελπίζουν ότι το ειδικό λογισμικό θα καταφέρει τελικά να φιλτράρει με ασφάλεια τα ανεπιθύμητα μηνύματα, προστατεύοντάς μας από αυτή τη μάστιγα. Μέχρι σήμερα όμως, οι spammers έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο, ενώ η εφευρετικότητά τους μοιάζει ανεξάντλητη (για παράδειγμα το Bayesian Filtering μόλις άρχισε να συζητιέται, αλλά εγώ ήδη λαμβάνω spam ειδικά σχεδιασμένα για να το ξεγελούν).

Η μόνη αποτελεσματική απάντηση στο πρόβλημα είναι η εκπαίδευση των χρηστών που δυστυχώς δεν μπορούν να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ των unsolicited e-mails και όλων των νόμιμων μεθόδων που χρησιμοποιήσει ένα e-shop για να επικοινωνήσει με την πελατεία του (permission based mail, e-coupons κ.λπ.).

Συχνά λοιπόν κάποιοι χρήστες γίνονται ηθικοί αυτουργοί του spamming, επιβραβεύοντας με το πορτοφόλι τους απαράδεκτες συμπεριφορές χωρίς να το καταλαβαίνουν, ενώ ακόμη περισσότεροι είναι εκείνοι που "μαθαίνουν" να αντιμετωπίζουν αρνητικά οτιδήποτε βλέπουν στο mailbox και την οθόνη τους, δυσκολεύοντας έτσι το έργο κάθε έντιμης και σοβαρής δικτυακής επιχειρηματικής προσπάθειας.

Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι το spam δεν το πληρώνουν μόνο οι χρήστες και οι ISPs. Η δυσπιστία που γεννάει στους χρήστες δημιουργεί προβλήματα σε ολόκληρη την οικονομία και γι' αυτό η καταπολέμησή του είναι υπόθεση όλων μας.

Γιώργος Επιτήδειος

Δημοσιοποιήσετε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας γι' αυτό τα άρθρο

Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

© 2005 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com