[InterBIZ Newsletter Logo]

Οι ιοί μετατρέπονται σε εγκληματικά εργαλεία
8/10/2004 (Νέες απειλές έρχονται να προστεθούν στους παλιούς εφιάλτες)
Γιώργος Επιτήδειοςgepiti@gepiti.com

 

Παρά τις σπαρακτικές κραυγές των ΜΜΕ κάθε φορά που εμφανίζεται ένας νέος υιός υπολογιστών, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τους κινδύνους που τους απειλούν. Οι σημερινοί υιοί είναι στην πλειοψηφία τους αρκετά "αθώοι", καθώς δεν καταστρέφουν αρχεία δεδομένων, αλλά περιορίζονται στην αναπαραγωγή του εαυτού τους και εκκαθαρίζονται εύκολα με τις νεότερες εκδόσεις των προγραμμάτων προστασίας που διανέμουν ταχύτατα, και συχνά δωρεάν, οι εξειδικευμένες εταιρείες.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι υιοί ενοχλητικά, αλλά σχετικά ακίνδυνα, δημιουργήματα μοναχικών νεαρών που θέλουν απλώς να αισθανθούν ότι κατάφεραν κάτι σημαντικό στη ζωή τους. Τους τελευταίους μήνες, δυστυχώς πληθαίνουν τα κρούσματα υιών κατασκευασμένων από εγκληματίες με σκοπό το κέρδος και όχι την "απλή" καταστροφή δεδομένων (κάτι που εύκολα διορθώνεται αν έχουμε καλά ενημερωμένο backup).

Oι νέοι υιοί ψάχνουν για στοιχεία πιστωτικών καρτών ή passwords και παραδίδουν τον έλεγχο του μηχανήματός μας στον δημιουργό τους (π.χ. Bugbear) ή προσπαθούν να στείλουν spam mail μέσα από τους υπολογιστές μας και μας οδηγούν στις σελίδες διάφορων porn sites (π.χ. SoBig).

Είμαστε βέβαια ακόμη στην αρχή και μέχρι σήμερα λίγοι άνθρωποι έχουν πέσει θύματα identity theft από υιούς που επιτρέπουν στους δημιουργούς τους να χρεώνουν τις πιστωτικές κάρτες των θυμάτων τους ή να εισπράττουν χρήματα από τους online banking λογαριασμούς τους.

Προς το παρόν, οι περισσότερες επιθέσεις έχουν ως στόχο την παράνομη χρήση του εξοπλισμού και όχι τον έλεγχο του πορτοφολιού κάθε χρήστη. Τα δεδομένα όμως αλλάζουν. Φαίνεται λοιπόν ότι ήρθε ο καιρός να ασχοληθούμε πλέον σοβαρά το computer security.

Γιώργος Επιτήδειος

Δημοσιοποιήσετε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας γι' αυτό τα άρθρο

Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

© 2005 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com