[InterBIZ Newsletter Logo]

Το Wi-fi υπολογίσιμη απειλή για το 3G
3/9/2004 (Σύντομα τα τεχνικά προβλήματα θα επιλυθούν)
Γιώργος Επιτήδειοςgepiti@gepiti.com

 

Με εμβέλεια μόλις 100 μέτρα και μεγάλη πολυπλοκότητα το Wi-fi (ασύρματη επικοινωνία στην ελεύθερη συχνότητα των 2,4 Ghz) δεν αποτελεί σήμερα κίνδυνο για την κινητή τηλεφωνία. Όπως όμως η Internet Telephony χρειάστηκε χρόνια μέχρι να ωριμάσει, αλλά "ροκανίζει" σήμερα με αυξανόμενους ρυθμούς τα έσοδα της σταθερής τηλεφωνίας, έτσι και το Wi-fi προβάλει ως μια αντίστοιχη μακρινή ακόμη αλλά βέβαιη και επικίνδυνη απειλή για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Αν και το Wi-fi phone πρωτοεμφανίστηκε το 1998, η πρόσφατη κίνηση της Cisco (με την παρουσίαση του Wireless IP Phone 7920) ήταν εκείνη που τάραξε τα νερά, καθώς για πρώτη φορά μια μεγάλη εταιρεία προτείνει υπηρεσίες wireless internet telephony βασισμένες στην εξαιρετικά φθηνή υποδομή των Wi-fi δικτύων.

Η νέα τεχνολογία βέβαια δεν θα αντικαταστήσει ολοκληρωτικά τα παραδοσιακά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Στους χώρους των γραφείων τους όμως τα στελέχη επιχειρήσεων θα δρομολογούν πλέον κάθε κλήση μέσω ενός φθηνού (συνήθως σταθερού) παροχέα, ενώ για τον ίδιο λόγο η πάντοτε οικονομικά περιορισμένη νέα γενιά θα συγκεντρώνεται στα καφέ και σε όσους χώρους ψυχαγωγίας παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν βλέπουν τον κίνδυνο, καθώς ελπίζουν ότι λόγω της πολυπλοκότητας και της μικρής του εμβέλειας το Wi-fi δεν θα απειλήσει ποτέ τις υπηρεσίες τους.

Κάνουν όμως λάθος. Σύντομα τα τεχνικά προβλήματα θα επιλυθούν, ενώ η περιορισμένη κάλυψη θα αποθαρρύνει ίσως κάποιους, αλλά σίγουρα όχι όσους επιθυμούν φθηνές υπηρεσίες έστω κι αν πρέπει να "κουραστούν" λίγο για να το επιτύχουν. Η εποχή του ολιγοπωλίου των μεγάλων εταιρειών λοιπόν φτάνει σύντομα στο τέλος της.

Γιώργος Επιτήδειος

Δημοσιοποιήσετε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας γι' αυτό τα άρθρο

Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

© 2005 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com