Πώς δημιουργούμε ένα animated gif

Το animated gif είναι η απλούστερη μορφή κίνησης την οποία μπορούμε να προσθέσουμε σε μια web σελίδα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια σειρά από φωτογραφίες ή γραφικά τα οποία εναλλάσονται αυτόματα δίνοντας στον παρατηρητή την ψευδαίσθηση της κίνησης.

Υπάρχουν διάφορα προγράμματα κατασκεύης animated gifs. Οι οδηγίες που ακολουθούν αναφέρονται στο GIF Construction Set, ένα shareware πρόγραμμα της εταιρείας Alchemy.

Για να δημιουργήσουμε το δικό μας animation πρέπει πρώτα να κατασκευάσουμε τις εικόνες οι οποίες θα το απαρτίζουν. Κάθε εικόνα πρέπει να έχει αποθηκευτεί σε μορφή gif και όλες πρέπει να έχουν τις ίδιες διαστάσεις (π.χ. 50 pixels πλάτος και 100 pixels ύψος).

Για το παράδειγμα που παρουσιάζεται εδώ δημιουργήθηκαν οι παρακάτω εικόνες:

Πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία των γραφικών

Αν και το GIF Construction Set μπορεί να δεχθεί πολλές μορφές αρχείων για να δημιουργήσει το animation σας (κάνει αυτόματα τη μετατροπή τους σε gif), προτείνουμε να κατασκευάζετε τις εικόνες σας απευθείας σε μορφή gif. Με τον τρόπο αυτό γνωρίζετε από την αρχή ακριβώς πως θα φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα. Μην ξεχνάτε πως η μετατροπή γραφικών από μια μορφή σε μια άλλη αλλάζει πάντοτε την εμφάνισή τους. Αν οι αλλαγές είναι μεγάλες μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να μην σας ικανοποιήσει. Καλύτερα λοιπόν να το γνωρίζετε από την αρχή, πριν αφιερώσετε πολύ χρόνο και προσπάθεια στη δημιουργία του animation.

Σας συμβουλεύουμε να δώσετε σε κάθε μια από τις εικόνες σας ένα όνομα το οποίο θα σας επιτρέπει να γνωρίζετε πάντοτε σε ποιο αρχείο περιέχονται καθώς και τη σειρά που κατέχουν μέσα σε αυτό. Τα γραφικά του παραδείγματος έχουν τα ονόματα anim1.gif, anim2.gif, anim3.gif, ... anim13.gif Έτσι θα μου είναι πολύ εύκολο αύριο να προσθέσω κάποιες επιπλέον εικόνες αν θελήσω να κάνω το animation μεγαλύτερο ή πιο λεπτομερές. (Εννοείται φυσικά πως θα φυλάξετε όλα τα γραφικά που απαρτίζουν το animation. Θα σας φανούν χρήσιμα αν θελήσετε να κάνετε αλλαγές στο μέλλον.)

Τέλος, μην ξεχνάτε πως είναι προτιμότερο να δημιουργήσετε τα γραφικά σας σε μεγάλο μέγεθος και στη συνέχεια να τα σμικρύνετε. Με τον τρόπο αυτό, όποια λάθη κάνετε στη σχεδίαση θα σμικρύνουν αντίστοιχα και τα γραφικά σας θα έχουν λιγότερες ατέλειες.

Χρήση του προγράμματος

Μετά την κατασκευή των εικόνων, οι οποίες όπως αναφέρθηκε και παραπάνω πως πρέπει να έχουν όλες τις ίδιες ακριβώς διαστάσεις, ανοίγουμε το GIF Construction Set και επιλέγουμε File - Animation Wizard.

Στη συνέχεια ακολουθούμε τις οθόνες του Wizard απαντώντας στις ερωτήσεις του προγράμματος και επιλέγοντας Next:

 1. Η οθόνη αυτή είναι απλώς εισαγωγική οπότε το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κάνουμε κλικ στο Next.
 2. Επιλέγετε Yes for use with a Web page αν θα χρησιμοποιήσετε το animated gif σε μια web σελίδα.
 3. Επιλέγετε Loop indefinitely αν θέλετε το animation σας να επαναλαμβάνεται συνεχώς και Animate once and stop αν θέλετε να παίξει μόνο μια φορά.
 4. Επιλέγετε:
  • Drawn αν οι εικόνες σας είναι γραφικά (κάτι που έχετε ζωγραφίσει εσείς ή αντιγράψατε από κάποιον άλλο).
  • Photorealistic αν οι εικόνες σας είναι φωτογραφίες. Drawn in sixteen colours αν οι εικόνες σας είναι γραφικά που σχεδιάστηκαν με 16 χρώματα.
 5. Ορίζετε την ταχύτητα αλλαγής των εικόνων. Όσο πιο γρήγορα αλλάζουν οι εικόνες τόσο πιο γρήγορα κινείται το animation. Ο χρόνος αλλαγής υπολογίζεται σε εκατοστά του δευτερολέπτου. Δοκιμάστε 10 εκατοστά για ένα animated gif και 100 ή 200 για ένα slide show. (Σε ένα slide show αλλάζετε φωτογραφίες ή γραφικά με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε μια παρουσίαση στο PowerPoint. Γι' αυτό πρέπει οι εναλλαγές να είναι πιο αργές). Αν αλλάξετε γνώμη για την ταχύτητα όταν δείτε το animation μπορείτε να αλλάξετε αυτή τη ρύθμιση χωρίς δυσκολία.
 6. Επιλέγετε τα αρχεία που θα χρησιμοποιηθούν. (Κάνετε κλικ στο Select και από το παράθυρο που ανοίγει επιλέγετε τα αρχεία που θέλετε κάνοντας κλικ στο όνομα του αρχείου και στο Open. Όταν ολοκληρωθεί η επιλογή κλείνετε το παράθυρο και προχωρείτε στην επόμενη οθόνη με το Next.
 7. Το animation είναι πλέον έτοιμο. Κάνετε κλικ στο Done και στην οθόνη σας εμφανίζεται η ακολουθία των εικόνων που θα εκτελούνται. Για να σώσετε το animation επιλέξτε File - Save As.

Για να τροποποιήσουμε ένα animated gif:

 1. Θα το ανοίξουμε με File - Open και θα επιλέξουμε τα μέρη τα οποία θέλουμε να αλλάξουμε (για να τα αλλάξουμε όλα επιλέγουμε από τη γραμμή εργαλείων).
 2. Κάνουμε κλικ στο από τη γραμμή εργαλείων (ή επιλέγοντας Block - Manage από το μενού).
 3. Στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέγουμε Apply.

 4. Στο νέο παράθυρο που εμφανίζεται υπάρχουν οι ρυθμίσεις αλλαγής ταχύτητας και διαφάνειας.

Τέλος, αν θέλουμε να προσθέσουμε καρέ (εικόνες) κάνουμε κλικ στο σημείο όπου θέλουμε να προστεθούν και επιλέγουμε από τη γραμμή εργαλείων. Για να αφαιρέσουμε κάποια καρέ τα επιλέγουμε και κάνουμε κλικ στο το οποίο βρίσκεται και αυτό στη γραμμή εργαλείων. 

Γιώργος Επιτήδειος © 2005


Επιστροφή στον Οδηγό Κατασκευής Web Σελίδων