Πώς κατασκευάζεται μια απλή Web σελίδα

Εισαγωγή:

Μία Web Σελίδα είναι ένα text αρχείο. Για τον λόγο αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα μας δίνει την δυνατότητα να παράγουμε text αρχεία. Αρχικά σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το notepad (σημειωματάριο) των Windows. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Word for Windows μην ξεχάσετε πως το αρχείο πρέπει να σωθεί σε μορφή txt και όχι doc.

Αρκετοί αναγνώστες θα έχουν ακούσει για προγράμματα όπως το Frontpage ή το Composer με τα οποία μπορεί κανείς να κατασκευάσει Web σελίδες. Πρόκειται για πολύ χρήσιμα εργαλεία αλλά με αυτά δεν μαθαίνει κανείς HTML. Σας προτείνουμε εντονότατα να μην τα χρησιμοποιήσετε ακόμη. Μόνο όταν μάθετε τι είναι και πως λειτουργεί η HTML θα μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε χωρίς προβλήματα.

Βήμα 1

Η HTML κώδικας της πρώτης μας σελίδας θα έχει την παρακάτω μορφή:

<HTML>

Αυτή

είναι

η

πρώτη

μου

σελίδα.

</HTML>

Το μόνο που κάναμε ήταν να γράψουμε ένα κείμενο που να περικλείεται από την οδηγία

<HTML>...</HTML> Κάθε Web σελίδα αρχίζει με την οδηγία (tag) <HTML> και τελειώνει με την εντολή </HTML>. Η πρώτη πληροφορεί τον Web client πως το αρχείο είναι γραμμένο σε γλώσσα HTML και η τελευταία πως ο HTML κώδικας τελείωσε.

Βήμα 2

Αποθηκεύουμε το αρχείο με όποιο όνομα θέλουμε αρκεί η επέκτασή του να είναι htm ή html. Π.χ. μπορούμε να το ονομάσουμε mypage.htm ή mypage.html (προσέξτε μήπως το πρόγραμμα με το οποίο γράψατε την σελίδα προσθέσει μετά από μόνο του μια δική του επέκταση μετά το htm ή html).

Βήμα 3

Ανοίγουμε το αρχείο (δηλαδή την πρώτη μας σελίδα) με τον browser που χρησιμοποιούμε. Για να το κάνουμε αυτό στο Netscape Communicator κάνουμε File - Open Page - Choose File και File - Open - Browse (Αρχείο - ’νοιγμα - Αναζήτηση) στον Internet Explorer. Αυτό που βλέπουμε είναι μια σελίδα που γράφει:

Αυτή είναι η πρώτη μου σελίδα.Γιώργος Επιτήδειος © 2005


Επιστροφή στον Οδηγό Κατασκευής Web Σελίδων