Γενικές Συμβουλές για την Χρήση των Γραφικών

  1. Μην χρησιμοποιείτε μεγάλα γραφικά
  2. Ορίζετε πάντοτε width & height
  3. Μην δημιουργείτε γραφικά με ανάλυση μεγαλύτερη από 72 dpi
  4. Χρησιμοποιήστε λιγότερα χρώματα
  5. Σώστε τα gif αρχεία σας σε μορφή 89A (interlaced)

Μην χρησιμοποιείτε μεγάλα γραφικά

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχετε υπ'όψιν σας, είναι φυσικά να μην βάζετε μεγάλα γραφικά στις σελίδες σας. Οι χρήστες του Web ψηφίζουν με το ποντίκι τους και όσο περισσότερο τους αφήνετε να περιμένουν τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να βαρεθούν και να σας εγκαταλείψουν. Προσπαθήστε η home page σας να μην είναι μεγαλύτερη από 60Kbytes (μέγεθος αρχείου HTML + μέγεθος αρχείων γραφικών) και καμία άλλη σελίδα σας να μην είναι μεγαλύτερη από 30 Kbytes. Είναι αλήθεια ότι με αυτό τον περιορισμό οι σελίδες δεν θα φαίνονται τόσο εντυπωσιακές. Θα είναι όμως πολύ πιο λειτουργικές.

Σημείωση: Φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα. Αποφύγετε όμως τον πειρασμό να κάνετε τις εξαιρέσεις κανόνα εκτός αν δεν σας ενδιαφέρουν οι επισκέπτες αλλά μόνο το πως να ευχαριστήσετε τον προϊστάμενο/χρηματοδότη σας δείχοντάς του ένα εντυπωσιακό site.

Ορίζετε πάντοτε width & height

Κάθε φορά που τοποθετείτε μια εικόνα πρέπει να ορίζετε και τις διαστάσεις της. Αν και η απλή οδηγία <img src="image.gif"> λειτουργεί χωρίς πρόβλημα, ο browser θα είναι πολύ πιο γρήγορος να δώσουμε την <img src="image.gif" WIDTH="96" HEIGHT="32">. Αυτό συμβαίνει διότι ο browser εμφανίζει μεν πρώτα το κείμενο και μετά τα γραφικά, αλλά αυτό γίνεται μόνο αφού έχει διαπιστώσει τι μέγεθος έχουν τα αρχεία των γραφικών (για να ξέρει πως θα σχεδιάσει την σελίδα). Αν λοιπόν του δώσουμε από πριν τις διαστάσεις της εικόνας σε pixels θα εμφανίσει το κείμενο σχεδόν αμέσως (ο όγκος του είναι μικρός και έρχεται πολύ γρήγορα). Έτσι ο αναγνώστης της σελίδας θα έχει κάτι να κάνει μέχρι να έρθουν οι εικόνες. Αν όμως δεν ορίσουμε το πλάτος (width) και το ύψος (heigh), ο browser θα περιμένει πρώτα να κατέβει αρκετό μέρος της εικόνας για να προσδιορίσει τις διαστάσεις της και μετά θα δείξει στον επισκέπτη το κείμενο.

Για να βρείτε τις διαστάσεις μια εικόνας αρκεί να την ανοίξετε με ένα πρόγραμμα γραφικών και να δείτε το πλάτος και το ύψος της σε pixels (π.χ. στο Paintshop Pro επιλέγουμε View και μετά Image Information).

Μην δημιουργείτε γραφικά με ανάλυση μεγαλύτερη από 72 dpi

Οι οθόνες των Η/Υ δεν μπορούν να εμφανίσουν γραφικά με ανάλυση μεγαλύτερη από 72 dots (pixels) per inch. Αν τα γραφικά σας έχουν μεγαλύτερη ανάλυση θα είναι πιο βαριά (μεγαλύτερο μέγεθος αρχείου) χωρίς όμως να φαίνονται καλύτερα.

Χρησιμοποιήστε λιγότερα χρώματα

Ο προκαθορισμένος (default) αριθμός χρωμάτων για ένα αρχείο gif είναι 256. Αν όμως το γραφικό σας έχει λιγότερα χρώματα (π.χ. 8 ή 2), αποθηκεύστε το σε χαμηλότερη ανάλυση για να κερδίσετε όγκο.

Σώστε τα gif αρχεία σας σε μορφή 89A (interlaced)

Με τον τρόπο αυτό θα φορτώνονται σιγά σιγά στην οθόνη και δεν θα χρειάζεται να έρθει όλο το αρχείο για να εμφανιστεί. 

Γιώργος Επιτήδειος © 2005


Επιστροφή στον Οδηγό Κατασκευής Web Σελίδων