ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ WEB

 1. Αν δεν είστε ιδιαίτερα πεπειραμένος ή αποφασισμένος, μην ξεκινήσετε εγκαθιστώντας τον δικό σας Web server. Μπορείτε με λιγότερο κόπο, έξοδα και κίνδυνο να χρησιμοποιήσετε τον Web server κάποιου άλλου.
 2. Μην κάνετε ότι κάνουν όλοι οι άλλοι. Μην δημιουργήσετε ακόμα ένα κατάλογο των καλύτερων ελληνικών/ευρωπαϊκών/παγκόσμιων sites. Υπάρχουν ήδη τόσοι πολλοί (και σχεδόν ίδιοι) που είναι μάταιο.
 3. Να εξειδικεύεστε (narrowcasting). Μην νομίζετε πως επειδή παρουσιάζετε κάτι γενικό θα έχετε περισσότερους επισκέπτες. Αντί να παρουσιάσετε καμμιά δεκαριά links που να αναφέρονται γενικά στα οικονομικά, θα είναι πολύ καλύτερα αν παρουσιάσετε πιο εξειδικευμένους αλλά πλούσιους σε ουσία και καλά επιλεγμένους χώρους για λογιστικά, χρηματιστήριο, marketing κτλ.
 4. Μην είστε υπερβολικοί στους χαρακτηρισμούς για τις σελίδες σας. Μια σεμνή και σοβαρή παρουσίαση θα σας αποδώσει περισσότερα από υπερφίαλες ανακοινώσεις του τύπου "Το καλύτερο web site για όσους θέλουν να μάθουν το Internet".
 5. Παρακολουθείτε πάντοτε τις σελίδες των άλλων και προσπαθήστε να μάθετε από τα λάθη και τις επιτυχίες τους.
 6. Μην υποκύπτετε στον πειρασμό να αντιγράψετε όμορφες ή επιτυχημένες σελίδες άλλων. Τεχνικά είναι κάτι πολύ εύκολο αλλά κάποια στιγμή θα ανακαλυφθείτε και θα γελειοποιηθείτε. Εκτός αυτού, ποτέ κανείς δεν κατάφερε τίποτε στην ζωή του απλώς αντιγράφοντας τους άλλους.
 7. Μην βάζετε μόνο links σε σελίδες άλλων. Να βάζετε και δικό σας πρωτότυπο υλικό. Οι ανθολογίες είναι καλές και καμμιά φορά πρέπει να τις κάνατε αλλά πρέπει να ξέρετε ότι σπάνια γίνονται best seller.
 8. Οταν βάζετε μόνο links σε σελίδες άλλων, να κάνετε τις συνδέσεις απ’ ευθείας με τους χώρους που βρίσκεται το υλικό. Μην δίνετε links σε έναν χώρο απ’ όπου ακολουθώντας άλλα links οι επισκέπτες σας θα φθάσουν τελικά εκεί που θέλουν.
 9. Φροντίστε να βάζετε χρήσιμο υλικό στις σελίδες σας. Οι επισκέπτες έχουν τόσες επιλογές που είναι κακομαθημένοι.
 10. Φροντίστε να παρέχετε υλικό συναφές με τον αντικείμενο της δραστηριότητάς σας. Π.χ. αν είστε επιχείρηση που ασχολείται με τρόφιμα μπορείτε να συμπεριλάβετε συνταγές, δίαιτες, συμβουλές διαιτητικής κτλ.
 11. Μην βάζετε πληροφορίες που μπορεί ήδη να βρει κανείς εύκολα και αλλού.
 12. Μην δίνετε μεγάλη βαρύτητα στα γραφικά. Εκτός του ότι καθυστερούν (λόγο bandwidth) και αποθαρρύνουν τους επισκέπτες σας δεν προσφέρουν και τίποτε το ξεχωριστό (αν ο επισκέπτης σας θέλει εικόνες θα βρει πολύ περισσότερες και καλύτερες αν ανοίξει απλώς την τηλεόρασή του ή ένα περιοδικό).
 13. Να είστε φειδωλοί σε "προχωρημένα χαρακτηριστικά" sound effects ή "περίεργα γραφικά (π.χ. διαφορετικά χρώματα στο φόντο κτλ.) που μόνο μερικοί browsers μπορούν να παρουσιάσουν (το φαινόμενο Netscapism). Τέτοιες ιδιαιτερότητες αποτελούν πολύ κακό για το τίποτε.
 14. Μην έχετε πολλά εφέ στις σελίδες σας (animation, κείμενα που αναβοσβήνουν, άσπρα γράμματα σε μαύρο φόντο κτλ). Το αποτέλεσμα θα μοιάζει περισσότερο με καρνάβαλο.
 15. Μην χρησιμοποιείτε "περίεργες εκφράσεις όπως: 'info-highway', 'info-bahn', 'info-mall', 'web-space', 'virtual-bookshelf', 'cyber-surfing', 'cyber-dude' κτλ. Επίσης φροντίστε η ορολογία σας να περιέχει όσο το δυνατόν λιγότερους ξένους όρους είναι δυνατόν. Εκτός του ότι είναι αντιαισθητικό ας μην ξεχνάμε πως είμαστε και Έλληνες.
 16. Μην διατηρείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα την δήλωση ότι οι σελίδες σας βρίσκονται ακόμη υπό κατασκευή. Κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσετε να παρουσιάζεστε σοβαρά και υπό πλήρη λειτουργία.
 17. Μην χρησιμοποιείτε πολύ μεγάλα γράμματα (headings) στα κείμενα και τις επικεφαλίδες σας.
 18. Να φροντίσετε ώστε όλες οι σελίδες σας να έχουν το ίδιο "στήσιμο" και λογική λειτουργίας. Έτσι ο επισκέπτης (που συνήθως δεν σας έχει ξαναεπισκευτεί) μπορεί καλύτερα να προσαρμοστεί και να χρησιμοποιήσει τους χώρους σας.
 19. Να βάζετε πάντοτε τις διευθύνσεις των υπευθύνων των σελίδων σας (αρχίζοντας από τον webmaster). Έτσι μπορεί πιο εύκολα να τους βρει όποιος επισκέπτης το επιθυμεί.
 20. Αν είστε μια μεγάλη επιχείρηση ή οργανισμός μην αφήσετε κάθε τμήμα σας να κάνει ότι θέλει με τις δικές του σελίδες στον χώρο σας. Όλοι πρέπει να συμμορφωθούν στην κοινή λογική και παρουσίαση της επιχείρησης και να παρουσιάζονται σαν ένα συγκροτημένο σύνολο.
 21. Να ελέγχετε πάντοτε τα hypertext link σας. Πολλές από τις διευθύνσεις των άλλων web σελίδων στις οποίες παραπέμπετε αλλάζουν πολύ συχνά.
 22. Πάντα να προσθέτετε νέες σελίδες, πληροφορίες κλπ. στο web σας. Μην το αφήσετε αμετάβλητο να "μουχλιάσει"
 23. Διαφημίστε τις web σελίδες σας όσο περισσότερο μπορείτε σε άλλους χώρους.
 24. Προσπαθήστε πάση θυσία να διατηρείτε τα ίδια URL στις σελίδες σας. Όσο πιο συχνά αλλάζουν, τόσο περισσότερους επισκέπτες (που γνωρίζουν μόνο τα παλιά) χάνετε.
 25. Φροντίστε για την σωστή διαχείριση του χώρου σας. Να ορίσετε κάποιον σαν γενικό υπεύθυνο (webmaster) και να καθορίσετε σαφώς ποιος είναι υπεύθυνος για κάθε δραστηριότητα που έχει να κάνει με τον web σας (π.χ. ποιος είναι υπεύθυνος για το περιεχόμενο των σελίδων, το λογισμικό, τους Η/Υ κτλ.).
 26. Αν έχετε ηλεκτρονικό κατάστημα θα πρέπει να δίνετε καλές και αναλυτικές περιγραφές των προϊόντων σας. Καλύτερα περισσότερα λόγια και μικρότερη εικόνα παρά το αντίθετο.
 27. Να παρουσιάζετε πάντα την επιχείρησή σας (αντικείμενο δραστηριότητας, χρόνια στην αγορά και ότι άλλο μπορεί να ενδιαφέρει τους πελάτες σας). Ο πιθανός πελάτης θα αισθανθεί καλύτερα αν γνωρίζει με ποιόν έχει να κάνει.
 28. Να έχετε σε εμφανή σημεία κάθε σελίδας τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις και τα τηλέφωνα απ’ όπου μπορεί κανείς να πάρει περισσότερες πληροφορίες ή να κάνει παραγγελίες (ακόμη κι’ αν έχετε σύστημα on-line παραγγελιών πρέπει να δίνετε την δυνατότητα στους επισκέπτες σας να κάνουν παραγγελίες και με τον "παραδοσιακό" τρόπο.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ COPYRIGHT

Τι είναι το public domain

 

Πρόκειται για υλικό (συνήθως κείμενα) στα οποία δεν υπάρχει copyright, δηλαδή μπορούν να αναπαραχθούν οπουδήποτε από οποιονδήποτε. Συνήθως πρόκειται για κείμενα κρατικών υπηρεσιών (π.χ. ένας νόμος, μια υπουργική απόφαση, η ετήσια έκθεση του Διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος κτλ.). Ακόμη μπορεί να είναι έργα που έχει λήξει το copyright τους (αυτό συμβαίνει 50 χρόνια μετά το θάνατο του συγγραφέα-δημιουργού ή 75 χρόνια μετά την
δημοσίευση για τα ανώνυμα έργα) ή που ο συγγραφέας έχει αποποιηθεί ρητώς τα δικαιώματά του.

Πως μπορώ να προστατεύσω με copyright το έργο μου

 

Σύμφωνα με την σύμβαση της Βέρνης (Berne Convention), που έχει υπογράψει και η Ελλάδα, τα δικαιώματα του παραγωγού από κάθε έργο του (copyright) προστατεύονται αυτόματα ανεξάρτητα του αν ο ίδιος αναφέρει κάτι τέτοιο πάνω στο έργο του ή οπουδήποτε αλλού. Με άλλα λόγια η λεγόμενη δήλωση copyright δεν είναι απαραίτητη για να προστατευθεί ένα έργο. Παρ’ όλα αυτά συνιστάται να χρησιμοποιείται μια και πολλοί δεν γνωρίζουν για την σύμβαση αυτή και θεωρούν σαν public domain κάθε κείμενο που δεν συνοδεύεται από δήλωση copyright.

Πότε μπορώ να χρησιμοποιήσω αποσπάσματα από προστατευμένα έργα (έργα με copyright) χωρίς να πάρω άδεια ή να πληρώσω αμοιβή

Πρόκειται για το λεγόμενο "fair use". Αυτό χρησιμοποιείται συνήθως για εκπαιδευτικούς λόγους ή για την ενημέρωση μια ομάδας ανθρώπων. Δεν υπάρχει κανόνας σχετικά με το πόσο μεγάλα μπορούν να είναι τα αποσπάσματα αυτά. Αν είναι αρκετά μεγάλα (π.χ. πάνω από μια μέσου μεγέθους παράγραφο ή ένα σημαντικό κομμάτι από μια φωτογραφία ή
ζωγραφιά), καλύτερα να ζητήσετε άδεια χρήσης που συνήθως θα την πάρετε δωρεάν αν αναλάβετε την (αυτονόητη) υποχρέωση να αναφέρετε και την πηγή.

 

Περιεχόμενο από Creative Commons

Από τη διεύθυνση http://search.creativecommons.org μπορείτε να αναζητήσετε υλικό χωρίς πνευματικά δικαιώματα το οποίο έχετε την άδεια να τοποθετήσετε στις σελίδες σας χωρίς κανένα κόστος.

 

Πως θα διαφημίσω την ύπαρξη των web σελίδων που δημιούργησα

 1. Πρώτα θα πρέπει να τις ανακοινώσετε μέσα στο ίδιο το Internet. Υπάρχουν ειδικές mailing lists και newsgrous (π.χ. το net-happenings) που δέχονται τέτοια μηνύματα.
 2. Επίσης αν το web σας έχει υλικό χρήσιμο για κάποιους (π.χ. συνταγές μαγειρικής) μπορείτε να το ανακοινώσετε σε όλους τους χώρους που υπάρχουν άνθρωποι που θα ενδιαφέρονταν για συνταγές μαγειρικής.
 3. Στην συνέχεια φροντίστε να καταχωρηθείτε όπου αυτό είναι δυνατόν. Υπάρχουν διάφορες λίστες (directories) στο Internet που έχουν καταχωρημένες διάφορες Web σελίδες, ανάλογα με το αντικείμενο δραστηριότητάς τους ή το υλικό που προσφέρουν στο δίκτυο (π.χ. κατάλογος με συνταγές μαγειρικής ή δίαιτας). Στείλτε mail στους webmasters και ζητήστε τους να σας συμπεριλάβουν.
 4. Ακόμη, ζητήστε να καταχωρηθείτε στα ειδικά εργαλεία αναζήτησης μέσα στο δίκτυο (π.χ. google). Θα δείτε ότι μετά την καταχώρηση, η κίνηση στο χώρο σας θα αυξηθεί σημαντικά. Μην προσπαθήσετε να καταχωρηθείτε μαζικά σε όλα σχεδόν τα εργαλεία, χρησιμοποιώντας ειδικές φόρμες. Δυστυχώς, αυτή η πρακτική δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο η με το χέρι καταχώρηση στα μεγαλύτερα από αυτά.
 5. Επίσης μπορείτε να παρακολουθείτε διάφορες σχετικές mailing lists και newsgrous και όταν βλέπετε μια απορία για την οποία υπάρχει απάντηση ή υλικό στις web σελίδες σας να παραπέμπετε εκεί αυτούς που ρώτησαν.
 6. Τέλος, πρέπει να προσθέσετε την διεύθυνση του web σας σε κάθε δραστηριότητα σας εκτός δικτύου π.χ. όπου αναφέρετε την διεύθυνση και το τηλέφωνό σας (σε διαφημίσεις, στον λογότυπό σας στα γράμματα που στέλνετε κτλ.) να αναφέρετε και την διεύθυνση του web σας.

 

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΣΕΛΙΔΩΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ

 

Κάθε εργαλείο αναζήτησης έχει τους δικούς του τρόπους να καταχωρεί τις διάφορες Web σελίδες που υπάρχουν στο δίκτυο. Δεν είναι λοιπόν εφικτό να καταφέρει κανείς να βρίσκεται τοποθετημένος σε υψηλή θέση (κατά προτίμηση στην πρώτη δεκάδα) σε όλα τα εργαλεία αν οι λέξεις κλειδιά που τον χαρακτηρίζουν είναι αρκετά κοινές (π.χ. crete hotel). Όμως υπάρχουν μερικοί γενικοί κανόνες που αν και δεν εγγυώνται σίγουρη επιτυχία, θα πρέπει να ακολουθούνται από τους κατασκευαστές σελίδων διότι αυξάνουν την βαθμολογία που δίνουν στις σελίδες τους τα εργαλεία. Έτσι, βελτιώνουν σημαντικά την θέση τους στα αποτελέσματα των αναζητήσεων που κάνουν οι χρήστες του δικτύου με τις συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά. Οι βασικές συμβουλές είναι:

 

Γενικές Οδηγίες Σχεδίασης Web Σελίδων

 

 

Χειροκίνητη καταχώρηση

Θεωρητικά κάθε μηχανή αναζήτησης θα βρει και θα καταχωρήσει μόνη της όλες τις σελίδες που υπάρχουν στο δίκτυο αρκεί να υπάρχει κάποια άλλη καταχωρημένη στη μηχανή σελίδα η οποία περιέχει παραπομπές προς αυτές. Το Internet όμως είναι ήδη πολύ μεγάλο (πάνω από ένα δισεκατομμύριο σελίδες) και αυξάνει με τόσο μεγάλη ταχύτητα που η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης (Altavista) έχει καταχωρήσει «μόνο» 300 εκατομμύρια σελίδες (ας σημειωθεί πάντως ότι μηχανές όπως το Google και το Direct Hit χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνικές καταχώρησης που δεν μπορούν να συγκριθούν με μόνο μέτρο τον αριθμό των αποθηκευμένων σελίδων).

Για τον λόγο αυτό κάθε webmaster πρέπει να καταχωρήσει ο ίδιος τις σελίδες του στις ειδικές φόρμες καταχώρησης νέου site που διαθέτει κάθε μηχανή (συνήθως μπορεί κανείς να τις βρει από την αρχική σελίδα κάθε μηχανής πίσω από μια παραπομπή με τίτλο Add URL, Submit web site ή κάτι παρόμοιο).

Υπάρχουν βέβαια και προϊόντα λογισμικού τα οποία επιτρέπουν την αυτόματη καταχώρηση, ωστόσο η γνώμη του υπογράφοντος είναι πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για δύο λόγους:

 1. Δεν είναι αξιόπιστα (έχω δοκιμάσει δεκάδες φορές να καταχωρήσω site με περισσότερα του ενός από αυτά τα προγράμματα και τελικά έγινε αποδεκτό μόνο όταν έκανα την καταχώρηση με το χέρι)
 2. Οι καταχωρήσεις τους γίνονται σε χώρους άνευ αξίας (όταν μελέτησα τις 700 μηχανές στις οποίες καταχωρεί κάθε site το λογισμικό που χρησιμοποιώ τώρα, ανακάλυψα πως υποβάλλει τα sites για καταχώρηση ακόμη και σε μηχανή αναζήτησης για τυφλούς Εβραίους!)

 

Καλύτερα λοιπόν να επιδιώκουμε την καταχώρηση σε λίγες και καλές μηχανές παρά σε πολλές και άχρηστες. Αν αυτό σας φαίνεται πολύ κουραστικό παρηγορηθείτε με την ιδέα πως το ίδιο πρόβλημα με σας αντιμετωπίζουν και οι περισσότεροι web masters και web marketers (σύμφωνα με το SearchEngineWatch οι πλειοψηφία τους προτιμά να καταχωρεί χειροκίνητα τις σελίδες ενός site λόγω των προβλημάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω).

Με την ευκαιρία αυτής της αναφοράς αξίζει να σημειωθεί πως κακώς δηλώνεται από τις περισσότερες ελληνικές εταιρείες web hosting ότι καταχωρούν κάθε site πελάτη τους σε 5, 10 ή 500 μηχανές. Στην πραγματικότητα απλώς το «υποβάλουν για καταχώρηση», και δεν έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις ενέργειες κάθε μηχανής.

Επιλογή των κατάλληλων λέξεων κλειδιών

 

Οι μηχανές αναζήτησης θα μπορούσαν να ονομαστούν και «εργαλεία λεκτικής αναζήτησης» διότι εισάγουμε σε αυτές μια σειρά από λέξεις και μας δίδουν ως αποτέλεσμα τις web σελίδες οι οποίες τις περιέχουν. Μια από τις δυσκολότερες εργασίες για έναν web master είναι η επιλογή των λέξεων αναζήτησης τις οποίες θέλει να συνδέσει με τη σελίδα του (π.χ. η σελίδα μου θέλω να εμφανίζεται στην πρώτη δεκάδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης όταν ο χρήστης ψάχνει με τις λέξεις ή τις φράσεις Greece, Paros hotel, Paros info).

Δυστυχώς, δεν είναι πρακτικά δυνατό να καλύψει κανείς το σύνολο των δυνατών χρήσιμων συνδυασμών λέξεων. Έτσι πρέπει να επιλεγούν με μεγάλη προσοχή λίγες (π.χ. 2 ή 3) λέξεις και να σχεδιαστεί η σελίδα με τέτοιο τρόπο ώστε να αποδίδει καλύτερα με αυτές (δηλαδή εμφανίζεται σε καλύτερη σειρά μετά από μια αναζήτηση).

Η καλύτερη μέθοδος επιλογής των λέξεων αυτών είναι ο πειραματισμός με μερικούς φίλους ή με πελάτες της εταιρείας η οποία θα παρουσιάζεται μέσα από τις σελίδες (το προσωπικό της ίδιας της εταιρείας πρέπει να αποφεύγεται διότι ασχολείται επαγγελματικά με το θέμα και γι’ αυτό δεν χρησιμοποιεί το λεξιλόγιο του απλού χρήστη). Για παράδειγμα αν η σελίδα διαφημίζει μαθήματα Marketing οι αναζητήσεις θα μπορούσαν να γίνουν με Marketing Lessons, Marketing Courses, Marketing Seminars, Marketing Training ή ίσως με κάτι.

Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν πως δεν πρέπει να επενδύσει κανείς σε πολύ δημοφιλείς λέξεις κλειδιά (π.χ. αθλητικά, δώρα κ.λπ.) διότι οι χρήστες του Internet συνήθως ψάχνουν για κάτι πολύ συγκεκριμένο (οι περισσότεροι γνωρίζουν από την προηγούμενη εμπειρία τους πως οι γενικές αναζητήσεις σπάνια ανταμείβονται με πολλές χρήσιμες σελίδες). Γι’ αυτό είναι καλύτερο να επιλέγονται λέξεις οι οποίες περιγράφουν λιγότερο γενικές έννοιες (π.χ. αντί για παπούτσια, προτιμήστε πέδιλα, δετά παπούτσια, τακούνια κ.λπ.).

Γενικά, είναι καλό να δηλώνετε πολλές λέξεις κλειδιά σε διάφορα σημεία της σελίδας σας (τίτλος, <META> tags κ.λπ.), αρκεί να μην έχετε την απαίτηση πως θα βρεθείτε στην κορυφή των αναζητήσεων όποια από αυτές και αν ζητήσει ο χρήστης. Επιλέξτε τόσο γενικές όσο και εξειδικευμένες λέξεις σχετικές με το site. Επίσης είναι προτιμότερο οι λέξεις να είναι γραμμένες στο πληθυντικό και, αν είναι δυνατόν, να δηλώνονται και τα παράγωγά τους (παράθυρο, παραθυρόφυλλο κ.λπ.).

Τέλος, μην ξεχνάτε πως οι άνθρωποι είναι ανορθόγραφοι. Σκεφτείτε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα ορθογραφικά λάθη στις λέξεις που σας ενδιαφέρουν (π.χ. τηλέφονο αντί για τηλέφωνο) και τοποθετήστε αυτές τις ανορθογραφίες στα Meta tags ή στον τίτλο.

 

Επιλογή του κατάλληλου τίτλου <TITLE>

Οι περισσότεροι web authors αγνοούν πως ο σημαντικότερο κριτήριο ταξινόμησης μιας σελίδας από τις μηχανές αναζήτησης δεν είναι οι <META> tags, η χρήση των οποίων περιγράφεται αναλυτικά παρακάτω, αλλά ο τίτλος της σελίδας. Επειδή όμως ο τίτλος δεν διαβάζεται μόνο από τα αυτόματα προγράμματα καταχώρησης αλλά και από το κοινό το περιεχόμενό του πρέπει να είναι σύντομο και περιεκτικό. Οι λέξεις κλειδιά δεν πρέπει να γράφονται παρατακτικά (π.χ. Marketing Lessons,  Courses, Seminars,  Training), αλλά να περιέχονται σε μια περιγραφική και ελκυστική φράση (π.χ. Marketing Courses. A guide to Marketing Lessons, Seminars and Training).

Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα επιλογής τους από το κοινό διότι τα περισσότερα εργαλεία εμφανίζουν στα αποτελέσματα της αναζήτησης τον τίτλο της σελίδας με την μορφή παραπομπής (με έντονα και διαφορετικού χρώματος γράμματα). Αν λοιπόν ο τίτλος μιας σελίδας δεν αποτελεί απλώς μια παράταξη λέξεων, αλλά μια ελκυστική φράση, τότε αυξάνουν οι πιθανότητες να προτιμηθεί από τον χρήστη

 

Χρήση των <META> tags

Οι <META> tags είναι οδηγίες (tags) της γλώσσας HTML οι οποίες περιέχουν πληροφοριακό υλικό σχετικά με τη σελίδα στην οποία είναι τοποθετημένες. Υπάρχουν πολλών ειδών <META> tags οι οποίες χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση ενός μεγάλου αριθμού ειδικών εργασιών. Οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν κυρίως τη <META> description tag με την οποία περιγράφουμε το περιεχόμενο της σελίδας μας, καθώς και τη <META> keyword tag η οποία περιέχει τις λέξεις κλειδιά οι οποίες περιγράφουν την σελίδα.

Σήμερα, σχεδόν όλες οι μεγάλες και δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν τις <META> tags για να ορίσουν τη θέση καταχώρησης μιας σελίδας, ενώ πολλές μηχανές δεν δέχονται καν να καταχωρήσουν μια σελίδα αν δεν περιέχει αυτές τις πληροφορίες. Πρέπει όμως να τονιστεί πως η αδιαφορία για τα υπόλοιπα κριτήρια και η αποκλειστική χρήση των <META> tags ως βοηθήματος ταξινόμησης δεν είναι ποτέ αρκετή για να εξασφαλίσει μια καλή θέση κατάταξης σε κάποια web σελίδα.

Οι <META> tags μπορούν να τοποθετηθούν στις σελίδες ενός site με μεγάλη ευκολία ακόμη και από χρήστες οι οποίοι δεν γνωρίζουν HTML. Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να ανοίξει τη σελίδα με έναν επεξεργαστή κειμένου όπως το notepad (όλες οι σελίδες αποτελούν απλά αρχεία κειμένου) και να τις τοποθετήσει στο κατάλληλο σημείο.

Οι <META> tags τοποθετούνται πάντοτε μέσα στην οδηγία <HEAD> της σελίδας μετά το τέλος της οδηγίας <TITLE> όπως φαίνεται στο ακόλουθο παράδειγμα:

<HTML>
<HEAD>
<TITLE>ΧΥΖ Marketing Institute - The online source for Marketing Information and training</TITLE>
<META NAME="description" CONTENT=" ΧΥΖ Marketing Institute is located in Athens, Greece, and specializes in Marketing Courses and Training.">
<META NAME="keywords" CONTENT=" Marketing Courses, lessons, seminars, training, advanced, direct marketing, Internet">
</HEAD>

Μια άλλη λιγότερο δημοφιλής(αλλά πολύ χρήσιμη <META> tag είναι η "robots" η οποία συντάσσεται ως εξής:

<META NAME="robots" CONTENT="index,follow">

Όταν δηλώσουμε το CONTENT ως index το λογισμικό αναζήτησης και καταχώρησης σελίδων του εργαλείου αναζήτησης λαμβάνει την εντολή να καταχωρήσει αυτή την σελίδα. Αν το CONTENT έχει δηλωθεί ως noindex, τότε αυτή η σελίδα δεν θα καταχωρηθεί.

Επίσης, όταν το CONTENT έχει δηλωθεί ως follow, αυτό σημαίνει πως το λογισμικό αναζήτησης και καταχώρησης πρέπει να ακολουθήσει τις παραπομπές που υπάρχουν στην παρούσα σελίδα. Αν έχει δηλωθεί ως nofollow (π.χ. διότι οι παραπομπές οδηγούν σε σελίδες οι οποίες δεν θέλουμε να καταχωρηθούν), τότε το λογισμικό θα τις αγνοήσει.

Ευτυχώς ή δυστυχώς η παράμετρος CONTENT="index,follow" δεν είναι υποχρεωτική για το λογισμικό καταχώρησης (για λόγους οικονομίας αποθηκευτικού χώρου και bandwidth συνήθως δεν καταχωρείται το σύνολο των σελίδων ενός site. Έτσι, αν θεωρούμε πως κάποια εσωτερική σελίδα του site πρέπει να καταχωρηθεί οπωσδήποτε είμαστε υποχρεωμένοι να την καταχωρήσουμε αυτόνομα σε κάθε μηχανή αναζήτησης η οποία μας ενδιαφέρει. Δεν θα ήταν όμως σωστό να καταχωρήσουμε μια προς μια όλες τις σελίδες του site μας. Κάτι τέτοιο, μπορεί να προκαλέσει τη διαγραφή όλων των σελίδων από τη μηχανή στην οποία έγινε η καταχώρηση (όλες οι μηχανές έχουν μηχανισμούς ελέγχου για την καταστολή παρόμοιων συμπεριφορών). Ακόμη όμως και αν γίνει αποδεκτό πιθανώς να προκαλέσει προβλήματα στους χρήστες της μηχανής οι οποίοι πολλές φορές αποπροσανατολίζονται όταν συναντήσουν στα αποτελέσματα αναζήτησης πολλές παραπομπές προς το ίδιο site. Γι’ αυτό και είναι προτιμότερο να ακολουθούμε αυτή την τεχνική μόνο για τις σημαντικότερες από τις σελίδες μας.

Πρέπει να τονιστεί πάντως πως, αν και οι <META> tags έχουν μεγάλη βαρύτητα για πολλά εργαλεία αναζήτησης, δεν αποτελούν πανάκεια. Πολλές μηχανές αναζήτησης τις αγνοούν, ενώ ακόμη και αυτές που τις υποστηρίζουν χρησιμοποιούν διαφορετικά κριτήρια η κάθε μια για να καθορίσουν την βαρύτητά τους στο τελικό αποτέλεσμα κάθε αναζήτησης.

Είναι όμως απόλυτα απαραίτητες στην περίπτωση που ένα site χρησιμοποιεί frames. Αν η αρχική σελίδα ενός site με frames (αυτή που περιέχει την οδηγία <FRAMESET>) δεν περιέχει <META> tags τότε όλες οι εσωτερικές σελίδες (εκείνες που εμφανίζονται στα παράθυρα των frames) θα αγνοηθούν. Θα αγνοηθεί όμως ακόμη και η αρχική σελίδα αφού η μηχανή θα τη θεωρήσει κενή. (Υπενθυμίζουμε πως η αρχική σελίδα ενός site με frames περιέχει απλώς τον κώδικα ο οποίος καλεί το περιεχόμενο κάθε frame. Αν λοιπόν η μηχανή δεν μπορεί να διαβάσει το περιεχόμενο αυτό, αγνοεί ακόμη και την πρώτη σελίδα.)

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση που σε μια σελίδα υπάρχει JavaScript κώδικας μέσα στην οδηγία <HEAD> όπως συνηθίζεται, οι <META> tags θα πρέπει να τοποθετηθούν πριν από αυτόν. Σε αντίθετη περίπτωση το πρόγραμμα καταχώρησης σελίδων μπορεί να διαβάσει μόνο τον κώδικα αυτό αγνοώντας τις <META> tags και καταχωρώντας ασυναρτησίες.

 

Τοποθέτηση των λέξεων κλειδιών μέσα στο κείμενο.

Όταν μια μηχανή αναζήτησης αναλαμβάνει να ταξινομήσει ένα σύνολο από σελίδες με βάση τις λέξεις που περιέχουν, δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις λέξεις του τίτλου, μικρότερη σε όσες λέξεις βρίσκονται σε <META> keyword tags και ακόμη μικρότερη σε όσες περιέχονται στο κυρίως σώμα (body) της σελίδας.

Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει πρόβλημα αν κατασκευάζουμε σελίδες (ειδικά αρχικές σελίδες) χωρίς κείμενο (πολλές home pages περιέχουν μόνο γραφικά). Προσπαθήστε να υπάρχουν σκόρπιες σε διάφορα μέρη του κειμένου όλες οι λέξεις κλειδιά. Μπορείτε μάλιστα να τις επαναλάβετε μερικές φορές αρκεί να μην το παρακάνετε.

Παλαιότερα, το πιο συνηθισμένο "κόλπο" για να ξεγελαστούν οι μηχανές αναζήτησης ήταν η επανάληψη των λέξεων κλειδιών. Οι επαναλήψεις γινόντουσαν (και γίνονται) είτε στον τίτλο, είτε στα <META> tags, είτε κρυμμένα στο body του κειμένου. Στην τελευταία περίπτωση, ο δημιουργός της σελίδας βάζει αόρατο κείμενο (κείμενο με το ίδιο χρώμα όπως το φόντο π..χ άσπρα γράμματα σε άσπρο φόντο) το οποίο δεν διαβάζεται μεν από τον χρήστη για να φαίνεται παράταιρο με το υπόλοιπο κείμενο, διαβάζεται όμως από το πρόγραμμα (τον agent) που καταχωρεί την σελίδα στο εργαλείο αναζήτησης.

Η τεχνική αυτή λειτουργούσε τότε διότι όσο πιο πολλές επαναλήψεις της ίδιας λέξης είχε μια σελίδα, τόσο καλύτερη βαθμολογία έπαιρνε από το εργαλείο αναζήτησης. Σήμερα δεν ισχύει πλέον διότι χρησιμοποιούνται άλλα κριτήρια όπως η πυκνότητα των λέξεων (πόσες φορές επαναλαμβάνεται η λέξη σε σχέση με το συνολικό μέγεθος του κειμένου της σελίδας), η κατανομή τους μέσα στην σελίδα (ομοιόμορφη ή ανώμαλη κατανομή σε αρχή, μέση, τέλος κλπ) και άλλα. Μερικά Εργαλεία μάλιστα όπως το Lycos όχι μόνο δεν αυξάνουν την βαθμολογία της σελίδας αν επαναλαμβάνεται πολλές φορές η ίδια λέξη στο κυρίως σώμα της, αλλά την τιμωρούν κατατάσσοντάς την χαμηλότερα απ' ότι κανονικά θα έπρεπε με βάση τα άλλα χαρακτηριστικά της (δυστυχώς δεν είναι γνωστό από ποιο αριθμό λέξεων και πάνω αρχίζει η "τιμωρία").

Δημιουργία πολλών incoming links

Μια νέα και πολλά υποσχόμενη τάση στο Web (Google, Direct Hit κ.λπ.) είναι η ταξινόμηση web σελίδων από τις μηχανές αναζήτησης με βάση τη δημοτικότητά τους. Ο όρος δημοτικότητα όμως δεν αναφέρεται στον αριθμό των επισκεπτών τους (αυτό δεν είναι ορατό στη μηχανή αναζήτησης), αλλά στον αριθμό των άλλων sites τα οποία παραπέμπουν σε αυτές. Για παράδειγμα αν οι σελίδες Α , Β, Γ καλύπτουν τα κριτήρια αναζήτησης αλλά υπάρχουν 10 παραπομπές από σελίδες άλλων site προς την Α, 5 προς τη Β και 2 προς τη Γ τότε η σελίδα Α θα τοποθετηθεί ψηλότερα στον πίνακα αποτελεσμάτων (η εκτίμηση των διαχειριστών κάθε μηχανής είναι πως αν 10 ξένοι δημιούργησαν παραπομπές προς τη σελίδα Α, ενώ μόνο 5 προς τη Β αυτό υποδηλώνει πως η σελίδα Α «ψηφίστηκε» από περισσότερους για το καλύτερο περιεχόμενό της).

Έτσι, δεν χρειάζεται πια να υπάρχουν περισσότερες παραπομπές από άλλα sites προς το δικό μας μόνο για να κερδίσουμε δημοτικότητα από τους επισκέπτες αυτών των sites. Ακόμη και αν δεν μας δίνουν επισκέπτες, οι παραπομπές αυτές μπορούν να βελτιώσουν τη σειρά κατάταξής μας στις μηχανές αναζήτησης.

 

Πολλαπλές «εκδόσεις» της ίδιας σελίδας

Δυστυχώς, σπάνια είναι δυνατόν να κατασκευάσουμε μια σελίδα η οποία να επιτυγχάνει καλές θέσεις όταν η αναζήτηση γίνεται με διαφορετικές λέξεις κλειδιά ή όταν η αναζήτηση εκτελείται από διαφορετικές μηχανές (κάθε μια έχει το δικό της σύστημα καταχώρησης).

Έτσι, συχνά κατασκευάζεται μια ξεχωριστή έκδοση της σελίδας για κάθε λέξη (ή φράση) και μια για κάθε εργαλείο. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνονται οι πιθανότητες επιτυχίας (κάθε έκδοση της σελίδας προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες της λέξης και του εργαλείου) αλλά αυξάνεται φυσικά  πάρα πολύ ο φόρτος εργασίας του web marketer (π.χ. 7 λέξεις ή φράσεις Χ 10 εργαλεία = 70 σελίδες). Ωστόσο, αρκετοί υποστηρίζουν πως το αποτέλεσμα και με το παραπάνω τον κόπο.

 

Συνεχής έλεγχος της θέσης κάθε καταχωρημένης σελίδας

Το έργο της τοποθέτησης μιας σελίδας μέσα στην πρώτη δεκάδα των αποτελεσμάτων κάποιας μηχανής αναζήτησης δεν διαφέρει και πολύ από το μαρτύριο του Σίσυφου. Καθημερινά, στη βάση δεδομένων της μηχανής προστίθενται νέες σελίδες, ενώ κάθε μερικούς μήνες τα κριτήρια ταξινόμησης τροποποιούνται προσαρμοζόμενα στις νέες απαιτήσεις του Web. Έτσι, δυστυχώς υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος κάποια σελίδα να χάσει την προνομιούχο θέση της, ή ακόμη και να διαγραφεί τελείως από τη μηχανή.

Για τον λόγο αυτό απαιτείται συνεχής έλεγχος της θέσης κάθε σελίδας που μας ενδιαφέρει, έτσι ώστε να ληφθούν γρήγορα οι απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή της στην κορυφή. Για τον ίδιο λόγο, καθίσταται προτιμότερη η επιλογή ενός αξιόπιστου προμηθευτή υπηρεσιών φιλοξενίας ο οποίος θα διαθέτει εξοπλισμό με υψηλό uptime (δηλαδή τα μηχανήματά του θα έχουν μικρότερο ποσοστό βλαβών και θα βρίσκονται σπανιότερα εκτός λειτουργίας). Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος να διαγραφεί η σελίδα επειδή δεν ανταποκρίθηκε στον έλεγχο του μηχανήματος (σε μια τέτοια περίπτωση το αυτόματο πρόγραμμα υποθέτει πως δεν υπάρχει πλέον).

Βάλτε τα πιο σημαντικά πράγματα πρώτα

 

Το σύστημα αξιολόγησης των Web σελίδων που χρησιμοποιούν τα εργαλεία αναζήτησης, θεωρεί πως μια σελίδα που περιέχει την λέξη π.χ. business στο πάνω μέρος της σελίδας (στις πρώτες γραμμές ή στην επικεφαλίδα) είναι πολύ πιο πιθανό να έχει σχέση με business από μια σελίδα στην οποία η ίδια λέξη βρίσκεται πιο χαμηλά (και έχει πιο πολλές πιθανότητες να χρησιμοποιείται τυχαία π.χ. στα τμήμα της έκφρασης business as usual). Για τον λόγο αυτό είναι προτιμότερο να τοποθετούμε τις "σημαντικές" λέξεις στην αρχή της σελίδας. Επίσης, όταν δηλώνουμε λέξεις κλειδιά στα <META> tags ή τον τίτλο καλύτερα να τοποθετούμε πρώτες τις πιο σημαντικές από αυτές.

 

Άλλες μικρότερης αποτελεσματικότητας τεχνικές

Τοποθετήστε τις λέξεις κλειδιά και στην ALT tag των εικόνων π.χ.
<IMG SRC="mainlogo.gif" WIDTH="300" HEIGHT="60" ALT="dog
 grooming,pet care,dog groomers" BORDER="0">

Τοποθετήστε τις λέξεις κλειδιά μέσα στα κείμενα των σχολίων της σελίδας π.χ.
<!-----dog grooming, pet care,dog groomersa
 
Τοποθετήστε μια λέξη κλειδί στο όνομα αρχείου της σελίδας π.χ.
dog_grooming.htm
pet_grooming.htm
dog_groomer.htm

Τοποθετήστε τη σημαντικότερη λέξη κλειδί μέσα στο domain σας π.χ. αν η εταιρεία σας ονομάζεται XYZ και ασχολείται με το marketing δημιουργήστε ένα domain marketing.xyz.gr και τοποθετήστε μερικές σελίδες εκεί.

 


Πώς εφαρμόζονται όλα τα παραπάνω

Καμία από τις μηχανές αναζήτησης του Internet δεν έχει δημοσιεύσει ποτέ τα κριτήρια που χρησιμοποιεί για την ταξινόμηση των αποτελεσμάτων κάθε αναζήτησης (αν το έκανε όλοι θα έβρισκαν αμέσως τρόπους για να τα παρακάμψουν και να βρεθούν στην κορυφή). Γι’ αυτό όλες οι παραπάνω τεχνικές αποτελούν το αποτέλεσμα μακράς μελέτης και παρατήρησης.

Αν αποφασίσετε πως θέλετε να τις εφαρμόστε για τις δικές σας σελίδες θα πρέπει να οπλιστείτε με επιμονή, υπομονή και εφευρετικότητα. Συνήθως πρέπει να προσπαθήσουμε αρκετές φορές, δοκιμάζοντας διαφορετικές τεχνικές κάθε φορά (και παρακολουθώντας ποιες μεθόδους έχουν χρησιμοποιήσει όσοι βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα) μέχρι να βρούμε το σωστό μίγμα τοποθέτησης λέξεων κλειδιών χάρη στο οποίο θα επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δυστυχώς, οι μηχανές ανανεώνουν το βάση δεδομένων τους κάθε 15 ημέρες ή καμιά φορά μετά από ακόμη περισσότερο χρόνο. Έτσι, τις περισσότερες φορές μεσολαβούν αρκετές ημέρες από τη στιγμή που αλλάζουμε κάθε σελίδα μέχρι την ώρα που βλέπουμε ποια ήταν τα αποτελέσματα των δοκιμών μας.

Σας συμβουλεύω πάντως να μην καταχωρείτε περισσότερες από μια σελίδες την ημέρα σε κάθε μηχανή. Αν καταχωρήσετε πολλές μαζί κινδυνεύετε να θεωρηθείτε search engine spammer και να διαγραφούν όλες οι καταχωρήσεις σας από το ίδιο domain.

Αν φυσικά, βρήκατε όλα τα παραπάνω εξαιρετικά πολύπλοκα χρονοβόρα ή κουραστικά, θυμηθείτε πως το 56% των χρηστών επισκέπτεται ένα web site μετά από παραπομπή που βρήκε σε ένα κατάλογο ή μια μηχανή αναζήτησης. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από το 70% το οποίο είχε παρατηρηθεί πριν από τρία χρόνια, αλλά δεν παύει να είναι αρκετά σημαντικό.

Αξίζει λοιπόν τον κόπο να προσπαθήσει κανείς.

 

Search Engine Marketing

 

Θέματα στρατηγικής από το πρόσφατο SEO Conference 2007

 

Αρχικά έγινε παρουσίαση του Exalead.com μια νέας ευρωπαϊκής μηχανής αναζήτησης που μέσα από κοινό Interface παρουσιάζει αποτελέσματα από κάθε μορφής πηγή (web page, video, audio, images, pdf κ.λπ.). Η μηχανή έχει καταχωρημένα 8 δις σελίδες έναντι 16 των Google και Yahoo που όμως σύντομα θα αναβαθμιστούν σε 100 δις! Η εταιρεία αυτή έχει εκπροσώπους σε όλη την Ευρώπη εκτός Ελλάδος και θα ήταν ενδιαφέρον να συζητήσουμε πιθανή συνεργασία μαζί τους.

Αναλύθηκε επίσης η θέση του Google το οποίο αποτελεί μεγαλύτερη δύναμη στην Ευρώπη (80% των αναζητήσεων) απ’ ό,τι στις ΗΠΑ (50% των αναζητήσεων). Το Google αποτελεί σήμερα κυρίως ένα Real Estate Agency που δεν πουλά μόνο διαφήμιση σε δικούς του χώρους αλλά όλο και περισσότερο μεταπωλεί χώρο τρίτων (π.χ. adsense, ραδιόφωνο κ.λπ.).

Σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής του Google αποτελεί η τυποποίηση του ειδησεογραφικού περιεχομένου. Τα Portals σήμερα αποτελούν ξεχωριστά media brands που όμως προωθούνται και από το Google News. Με τον τρόπο αυτό βραχυπρόθεσμα κερδίζουν δημοτικότητα, αλλά μακροπρόθεσμα κινδυνεύουν να μετεξελιχθούν σε subcontractors του brand Google.

Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η αποφυγή ολιγοπωλειακών καταστέσεων όπως αυτή που προωθείται από τους 3 μεγάλους (Google, Yahoo, MSN) με πρωτοβουλίες όπως το sitemap.

Ενδιαφέροντα στοιχεία

 

 

 

Γιώργος Επιτήδειος
gepiti@gepiti.com