Ποιό είναι το κόστος χρήσης του Internet για μια επιχείρηση

Αυτό εξαρτάται από τις υπηρεσίες που θέλετε, την τεχνική υποστήριξη κτλ.

Ενα σύνηθες λάθος που κάνουν όσοι υπολογίζουν το κόστος του Internet είναι να θεωρούν ότι κόστος είναι μόνο οι αμοιβή του παροχέα Internet. Το κόστος αυτό κυμαίνεται γύρω στις 4.000 δραχμές το μήνα για ένα απλό dial-up λογαριασμό (account) με πρόσβαση 2 ώρες την ημέρα. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια μόνιμη γραμμή το κόστος θα είναι από λίγο έως πάρα πολύ υψηλότερο ανάλογα με:

  1. την ταχύτητα σύνδεσης
  2. την απόστασή σας από τον παροχέα
  3. τον ογκο δεδομένων που θέλετε να μεταφέρετε
  4. την ταχύτητα πρόσβασης προς το εξωτερικό που σας παρέχεται
  5. και άλλα ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες που μπορεί να έχετε

Υπάρχουν όμως και οι λιγότερο ορατές δαπάνες στις οποίες πρέπει να υποβληθείτε

  1. Το κόστος του αστικού τηλεφωνήματος κάθε φορά που συνδέεστε με τον παροχέα για να χρησιμοποιήσετε τον λογαριασμό σας (αν είστε πολύ μακριά μπορεί βέβαια να είναι και υπεραστικό). Ανάλογα με την χρήση, μπορεί να είναι από ελάχιστο μέχρι μερικές δεκάδες χιλιάδες δραχμές το μήνα.
  2. Το κόστος του υλικού που θα χρειαστείτε. Αυτό ξεκινά από ένα modem (ας πούμε 40.000 για ένα μέτριο 28.800) και φθάνει αρκετά ψηλότερα αν έχετε μεγαλύτερα σχέδια ( οπότε θα χρειαστείτε router, δικό σας host, csu/dsu, καλώδια κτλ).
  3. Το κόστος του νέου λογισμικού που θα χρειαστείτε. Στο κατώτερο επίπεδο, ένα πρόγραμμα επικοινωνίας θα σας κοστίσει μερικές δεκάδες δολλάρια. Σ’ αυτό θα πρέπει να προσθέσετε το TCP/IP user interface (π.χ. trumpet winsock), ένα web browser (π.χ. netscape), mailer (π.χ. eudora) και άλλα προγράμματα (π.χ. για ftp). Το κόστος πάντως καθενός απ’ αυτά δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό (το ότι κυκλοφορούν σαν shareware δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τα πληρώσετε, ειδικά αν είστε εταιρεία). Φυσικά αν θέλετε έτοιμα προγράμματα για να τα χρησιμοποιήσετε στον δικό σας host το κόστος ανεβαίνει πολύ περισσότερο.
  4. Οι τροποποιήσεις που θα χρειαστεί το εσωτερικό σας LAN. Θα χρειαστείτε λογισμικό ή και υλικό για να μεταφράζετε π.χ. το πρωτόκολο X.25 σε TCP/IP κ.α. Το κόστος για τέτοιες μεταβολές είναι αδύνατον να υπολογιστεί, και διαφέρει κατά περίπτωση.
  5. Το κόστος εκπαίδευσης του προσωπικού σας για χρήση του Internet (εξαρτάται από τον αριθμό των ατόμων που θέλετε να εκπαιδεύσετε και το είδος της εκπαίδευσης).
  6. Το κόστος συντήρησης και επίβλεψης της πρόσβασης της εταιρείας σας στο Internet.
  7. Το κόστος εφαρμογής συστημάτων προστασίας από τις ανεπιθύμητες επισκέψεις τρίτων.

Αυτό πάντως που πρέπει να έχετε υπ' όψιν σας είναι πως η αγορά είναι σήμερα εξαιρετικά ανταγωνιστική. Μην αποφασίσετε πριν μιλήσετε με τουλάχιστον 3 παροχείς.

Επιστροφή στον Πίνακα Περιεχομένων
Επιστροφή στις Επιλογές

Copyright 1996 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com