Η Ηλεκτρονική Υπογραφή

Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχετε προσωπική προβολή μέσα στο Internet μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι οι ηλεκτρονικές υπογραφές (τα λεγόμενα sigs). Ένα παράδειγμα sig είναι το ακόλουθο:

############################################################

Γιώργος Επιτήδειος                    Internet Business Consulting
Οικονομολόγος
gepiti@eexi.grKnowledge is Power
############################################################

Η ηλεκτρονική υπογραφή προστίθεται στο τέλος κάθε email και αποτελείται από:

  • Το περίγραμμα. Αρχίζει με μια σειρά από ειδικούς χαρακτήρες π.χ. αστεράκια (*), κάγκελα (#), παύλες (-) κ.λπ. και τελειώνει με άλλη μια. Η πρώτη σειρά υποδηλώνει πως τελείωσε το mail και αρχίζει η ηλεκτρονική υπογραφή και η δεύτερη πως τελείωσε. Δεν γράφουμε τίποτε κάτω από την δεύτερη γραμμή.
  • Τα στοιχεία του αποστολέα. Αυτά τοποθετούνται στο αριστερό μέρος της υπογραφής και περιλαμβάνουν το όνομα του υπογράφοντος, την email διεύθυνσή του και ότι άλλο αυτός θεωρεί σκόπιμο (πολλοί βάζουν το τηλέφωνό τους ή την ταχυδρομική τους διεύθυνση κ.λπ.).
  • Ένα μήνυμα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό τμήμα του sig. Πρόκειται για εκείνο που θέλει να θυμούνται γι' αυτόν οι άλλοι. Την παλαιότερη εποχή (πριν αρχίσει η εμπορική εκμετάλλευση του δικτύου) ήταν συνήθως κάποιο ρητό. Σήμερα όλο και πιο συχνά είναι το επάγγελμα του αποστολέα ή κάποιο συγκεκαλυμμένο διαφημιστικό μήνυμα σχετικά πάλι με τον αποστολέα.

Η ηλεκτρονική υπογραφή αποτελεί μια πρακτική έμμεσης προβολής και διαφήμισης που λειτουργεί όπως οι διαφημιστικές αφίσες που υπάρχουν στον δρόμο. Το βλέμμα μας πέφτει επάνω τους, παίρνει το μήνυμά τους (επιχειρηματικό, ιδεολογικό ή άλλο) και επηρεάζεται απ' αυτό.

Προσοχή! Ποτέ το sig σας να μην είναι μεγαλύτερο από 5 σειρές. Όσο πιο πολλά προσπαθείτε να του βάλετε τόσο λιγότερη επίδραση έχουν στον αναγνώστη.

Πώς δημιουργούμε μια Ηλεκτρονική Υπογραφή.

Δημιουργούμε με ένα ASCII editor (π.χ. το notepad) την υπογραφή μας (αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το Word for Windows και να σώσουμε το αρχείο σαν text file δηλαδή σαν αρχείο .txt).

[Edit - Preferences - Mail & Groups - Identity - Signature File]

Επιλέγουμε από την μπάρα επιλογών Edit - Preferences - Mail & Groups - Identity και στην προτροπή Signature File γράφουμε το path στο οποίο βρίσκεται το αρχείο με την υπογραφή μας. Αντί γι' αυτό, μπορούμε να κάνουμε κλικ στο Choose και θα ανοίξουν μπροστά μας τα περιεχόμενα του σκληρού μας δίσκου για να ορίσουμε από εκεί πιο αρχείο θα χρησιμοποιείται σαν sig. Από δω και στο εξής κάθε email που στέλνετε θα συνοδεύεται από την υπογραφή που έχετε δημιουργήσει.

Γιώργος Επιτήδειος © 2005


Επιστροφή στον Οδηγό Χρήσης του Netscape Communicator